Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et stigende antal unge i alderen 15 til 29 år får i dag konstateret kræft sammenlignet med for 20 år siden, skriver metroXpress.
Det er tal fra Kræftens Bekæmpelse, der viser, at der i dag er 11 procent flere unge, der får kræft, end der var i 1989. Og det er især de unge piger og kvinder, der i stigende grad får konstateret, at de er ramt af sygdommen.
Mange af dem bliver ramt af den særlige modermærkekraft, forklarer seniorstatistiker Gerda Engholm fra Kræftens Bekæmpelse.
- Stigningen i risikoen for at få kræft skyldes primært modermærkekræft blandt unge kvinder. Den opstår, hvis man er blevet væsentligt forbrændt eller ved solariebrug, siger hun.
Hun understreger dog, at stigningen også skyldes, at der i dag er øget opmærksomhed på sygdommen. Derfor er der også flere danskere, der får tjekket deres modermærker for efterfølgende at få konstateret kræft.
Siden 1989 er dødeligheden blandt de 15-29-årige med kræft faldet med omkring 49 procent. Og det er resultatet af udviklingen i kræftbehandlingen, vurderer både Gerda Engholm og Peter Vedsted, der er læge og professor ved Aarhus Universitet.
- Vi er blevet bedre til at behandle, og behandlingen er blevet forfinet. Desuden kan unge bedre tåle en hård kemoterapi, fordi deres immunforsvar generelt er bedre end ældres, siger Peter Vedsted til metroXpress.
Han har stået i spidsen for kræftforskningsprojektet »fra symptom til behandling« og forudser, at de unge i endnu højere grad vil bliver ramt af kræft om bare 20 år.