Flere syge skal på privathospital

Regeringen vil sende flere danskerne på privathospital. Fremover skal vi have ret til undersøgelse i privat regi, hvis ventetiden i det offentlige overstiger én måned. Læger og oppositionen er skeptiske.

Langt flere skal behandles privat på det offentliges regning, mener regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Berg

Langt flere syge danskere skal fremover omkring et privathospital for at få afklaret, hvad de fejler. Dermed har de udsigt til at blive hurtigere undersøgt og behandlet og slipper for at gå på sygedagpenge i månedsvis.

Dét er perspektivet i et kommende lovforslag fra regeringen, der vil øge patienternes muligheder for at blive sendt på et privathospital – på det offentliges regning. Hidtil har man haft ret til at blive behandlet på et privathospital, hvis ventetiden på offentlige sygehuse overstiger én måned.

Men nu kommer det såkaldt udvidede frie sygehusvalg også til at omfatte de undersøgelser, som skal foretages for at få stillet en diagnose.

»I dag kan der gå lang tid, fra man henvises fra sin egen læge, til man bliver undersøgt på syge- huset. Det her vil sikre flere en hurtigere undersøgelse og behandling, « siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.

Regeringen sænkede for nylig grænsen for behandling inden for frit-valgs-garantien fra to til én måned. Desuden kommer ordningen også til at gælde for patienter, som får aflyst en operation på et offentligt sygehus.

Med retten til også at blive undersøgt ventes antallet af patienter på privathospitalerne og regionernes udgifter at vokse kraftigt. Den udvikling mødes med skepsis blandt læger.

»Grundlæggende er det godt, at patienterne kan blive undersøgt og behandlet hurtigere. Men der er også problemer i det. Som ordningen er nu, kan det blive en meget dyr affære, og det kan føre til en skæv prioritering. Man risikerer på længere sigt at udsulte det offentlige sygehusvæsen,« siger Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen.

Oppositionen i Folketinget er kritisk over for udspillet, der ifølge medlem af sundhedsudvalget Karen Klint (S) vil underminere økonomien i det offentlige sundhedsvæsen.

Blandt privathospitalerne forventer man, at det kommende lovforslag vil få en »væsentlig« effekt på tilgangen af patienter.