Flere studenter melder om æggekast: »Det skete også sidste år«

Historier om æggekast fredag og lørdag på studentervogne i København og omegn fortæller både vognmænd og tidligere års studenter nu, at »traditionen« ikke er ny.

Arkivfoto: 3.Y fra Viborg Gymnasium på studenterkørsel torsdag 27 juni 2013. Foto: Morten Dueholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Episoder med æggekast mod studentervogne i år har fået tidligere års studenter til at fortælle, at de var udsat for lignende hændelser, da de kørte rundt i vogn med sang og skrål for at fejre en bestået ungdomsuddannelse.

22-årige Jonathan Nielsen, der blev HF-student sidste sommer, havde netop været med klassen hjemme hos sine forældre.  De kørte fra Gullandsgade, der ligger ved siden af Bryders Allé på Amager, hvor den meget omtalte episode med studenter fra i år, der blev overdænget af æg, fandt sted.

»Pludselig kom drenge i 12-års alderen løbende og kastede æg på os. Vi nåede at svinge væk, så vi blev ikke ramt i samme grad, som de tilsyneladende er blevet i år,« fortæller han.

Alligevel synes klassen ikke, at det var en »sjov« drengestreg:

»Det var en underlig oplevelse, der lagde en dæmper på stemningen et øjeblik,« fortæller han.

Endnu voldsommere var oplevelsen for en gymnasieklasse, der blev STX-studenter i 2014. En pige, der ønsker at være anonym, fortæller, at hendes klasse på Bryders Allé på Amager blev overdænget med æg og isterninger, da de besøgte gaden i forbindelse med studenterkørsel. Det er samme gade, hvor en studentervogn i år var skydeskive for æg og sten.

»Mine klassekammerater begyndte pludselig at skrige og kaste sig ned i vognen. Så kunne jeg se, at en af drengene havde fået et æg i hovedet. Vi kom indenfor i sikkerhed, men nogle af drengene var ramt hårdt af isterninger, de også havde kastet, og pigernes tøj var ødelagt,« siger hun og tilføjer, at især de hvide huer blev gule af æggefarven.

»Flere af pigerne græd, og vi ringede til politiet. Det var en rigtig ubehagelig oplevelse,« siger hun.

Politiet ankom, og da klassen kørte igen forsøgte æggekasterne atter at ramme vognen, men denne gang løb politiet efter dem, fortæller pigen.

»Jeg har hørt, at de fangede nogle af drengene, men de blev vist bare sendt hjem til forældrene,« fortæller hun. Hun anslår æggekasterne til at være i aldersgruppen 14 til 18 år, og hun fastslår, at ingen i vognen kendte de unge mennesker.

»Vi besluttede os for, at det ikke skulle ødelægge dagen, men vognen lugtede af æg resten af turen,« siger hun.

Også en vognmand har til Berlingske fortalt, at traditionen med æg ikke er opstået i år.

»Æggekast er normalt i visse områder af København. Her er kommunikationsformen æg i stedet for vandballoner,« siger Bo Arleth, ejer af gallakorsel.dk, der transporterer studenter rundt i lastbiler. Det har resulteret i, at der er flere steder i København, som firmaet forsøger at undgå.

»Vi vil ikke ind i orkanens øje,« siger han.

Københavns Politi fortæller, at de ikke er klar over, hvorvidt en lignende episode med æggekast på studentervogne er fundet sted de tidligere år.

»Jeg kan blot sige, at de sidste fire år, hvor jeg har været tilknyttet, har vi ikke oplevet en lignende episode, men jeg vil ikke afvise, at der kan have været hendelser. Det unge mennesker siger, at det ikke er unormalt, at der bliver kastet med æg,« siger vicepolitiinspektør Ove Bundgaard Larsen.

Skal du studenter undgå at køre studenterkørsel på Amager i fremtiden?

»Min tilgang til det er, at man skal have opstartet en dialog med de unge ude på Amager. Nogle af dem er studenternes venner og bekendte fra skolen. Der er det måske et spørgsmål om at få talt sammen og forventningsafstemme i skoleregi, eller hvor de foregår. Det er måske ikke kun en politiopgave.«

Hvad er politiets opgave i den her forbindelse?

»Det er at sikre fred og orden. Og derfor har vi talt om, hvad vi gør næste år. Det kan være, at vi skal have lokalpolitiet ud for at tale med de unge til den tid og være synligt tilstede i området, for at det ikke sker. For det skal det selvfølgelig ikke.«

Hvad skal studenterne gøre, hvis de oplever noget lignende?

»De skal rette henvendelse til politiet, og så er det vores opgave at finde ud af, hvad der er sket derude. Kan vi løfte en sag mod den enkelte, så gør vi det,« siger Ove Bundgaard Larsen.