Flere skriver superhelt på visitkortet

Superman, Batman og alle de andre superhelte fra tegneserieuniverset har fået konkurrence i det virkelige liv.

Benjamin Fodor alias 'Phoenix Jones' har i flere år patruljeret Seattles gader. Den selvudnævnte superhelt er kommet i politiets søgelys på grund af flittig brug af peberspray. Foto: Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Superheltebranchen er i vækst. Flere og flere almindelige mennesker springer sig ud som superhelte for at bekæmpe kriminalitet og udføre velgørenhedsopgaver i forklædning.

Opmærksomheden er i øjeblikket rettet mod superheltebranchen, fordi den selvudnævnte ordenshåndhæver ’Phoenix Jones’, der kostumeklædt og bevæbnet med peberspray patruljerer Seattles gader om natten, er mistænkt for uretmæssig brug af peberspray.

’Phoenix Jones’ er medlem af superheltegruppen Rain City Superhero Movement, der også tæller aktører som ’Green Reaper’, ”Purple Reign’ og ’Buster Doe’. Phoenix Jones' borgerlige navn er Benjamin Fodor, han er 23 år og han har i flere år brugt flere nætter om ugen på at stoppe slagsmål, forhindre røverier og hjælpe nødstedte medborgere.

For hurtig med pebersprayen

Ifølge ABC News har politiet i Seattle for nylig modtaget et stigende antal henvendelser fra borgere, som har stået ansigt til ansigt med ’Phoenix Jones’ og hans peberspray, og der er også rapporter om, at andre medlemmer af superheltegruppen er lidt for hurtige med sprayen.

- Selvom Fodor er blevet rådet til at observere og rapportere hændelser til 911 (den amerikanske alarmcentral, red.), så bliver han ved med at prøve at løse tingene selv, skriver politiet i rapporten.

Balladen omkring Rain City Superhero Movement har betydet, at flere superhelteobservatører har opfordret branchen til at være selvregulerende og indføre minimumsstandarder.

Blandt andet skribenten Edward Stinson, som mener, at superheltebevægelsen er blevet så stor, at det er tid til, at superheltene organiserer sig.

- I befinder jer i en ny æra. Opbyg tilliden. Indfør standarder. Få virkelighedens superhelte til at arbejde for at gøre sig fortjent til titlen og lade dem aflægge en form for ed, ytrer Edward Stinton ifølge ABC News

Super Vaclav og The Polarman

Det er uklart, hvor mange maskerede og forklædte mennesker, der bevæger sig rundt i byerne for at håndhæve loven. 701 personer har i øjeblikket registreret sig som medlemmer på sitet reallifesuperheroes.org. En del af dem er organiseret i grupper som The New York Initiative og The Black Monday Society i Salt Lake City.

Virkelighedens superhelte huserer ikke kun i USA. Over resten af verden er der også talrige eksempler på, at mennesker klæder sig ud og bekæmper kriminalitet eller udfører gode gerninger.

I Prag har borgere blandt andet kunne stifte bekendtskab med ’Super Vaclav’, der bekæmper asocial opførelse og blandt andet har for at vane at kaste en spandfuld vand i hovedet på folk, som ryger ved busstoppesteder.

I Canada er ’The Polarman’ blevet populær på grund af sit uselviske arbejde med at rydde sne og bekæmpe kriminalitet. I Mexico har ’Superbarrio’ i røde gamacher og gul maske lavet fagforeningsarbejde og hjulpet trængte familier. Og listen over virkelighedens superhelte er meget, meget længere.