Flere sættes på gaden

Et stigende antal familiers lejemål bliver sagt op, fordi de ikke betaler husleje.

Helsingør Boligselskab, der administrerer 4700 lejeboliger i Helsingør-området, må opsige stadig flere lejemål, fordi lejerne ikke betaler husleje. Tendensen er den samme i hele landet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Et stadig stigende antal familier ser stort på det girokort, der hver måned lander i postkassen. Enten fordi de ikke kan eller ikke vil betale deres husleje.

- Vi oplever, at vi er nødt til at opsige flere på grund af restancer. Det er en stigende tendens, som vi har lagt mærke til, siger Helsingør Boligselskabs direktør, Birte Flæng Møller, der administrerer cirka 4700 lejeboliger fordelt på 35 afdelinger i hele Helsingør Kommune.

I 2004 var det kun fire lejere, der blev opsagt. I 2005 var tallet mere end fordoblet til 15, og allerede i det første halvår af 2006 var 12 lejemål opsagt. Altså en forøgelse hvert år.

- Vi har undersøgt, om det typisk sker for unge eller familier eller helt andre grupper, men det har vist sig at være blandet. Det kan være fordi, de er ligeglade med betalingen, men det kan også være fordi, de har problemer, og så er det de sociale myndigheder, der tager affære, siger Birte Flæng Møller fra Helsingør Boligselskab.

Det stigende antal familier, der bliver opsagt, rammer langtfra kun i Helsingør-området. Det fortæller direktør Gert Nielsen fra Boligselskabernes Landsforening.

- Det er en landsdækkende tendens, siger han.

I flere år er tallet i hele Danmark steget med 30 procent, så der i 2005 blev opsagt 4162 lejere i hele landet.

- Der er ingen, der kender den nøjagtige årsag, men det kunne for eksempel være loftet over kontanthjælp eller starthjælpen, siger Gert Nielsen, som ser frem til en ny lov, der er på vej.

Lovforslaget lægger op til, at kommunerne får pligt til at undersøge, om beboerne har brug for mere økonomisk hjælp, inden fogeden sætter beboerne på gaden. Indtil da må boligselskaberne sende de ubetalte regninger videre til de øvrige lejere. Kilde: Frederiksborg Amts Avis