Flere sælger ejerboligen til junior

Du kan give en økonomisk håndsrækning til dine børn ved at sælge dem din bolig. Men gør det inden udgangen af 2018, lyder rådet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boliger bli'r i familien.

En ny opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at der sidste år blev indgået det højeste antal familiehandler på boliger siden de glade dage før finanskrisen.

I alt blev der registreret 8415 familiesalg i 2015. Til sammenligning blev der indgået 5960 af den type handler i 2011.

Og der er fordele ved at overdrage fast ejendom til dit barn. Du har nemlig lov til at sælge din ejendom til dine børn 15 procent under den offentlige vurderingspris.

Samtidig er de seneste offentlige ejendomsvurderinger fra 2011, siger boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann.

- Ejendomsvurderingen fra 2011 er væsentligt lavere end de reelle priser. Forældre har mulighed for at sælge boligen videre til junior til så lav en pris, at der i de fleste tilfælde ikke er en fortjeneste, og dermed kan forældrene undgå at svare skat, forklarer hun.

Derfor kan det være fordelagtigt at overdrage boligen, inden der som forventet kommer nye ejendomsvurderinger i 2018.

- Vi forventer, at de ejendomsvurderinger, der kommer på ejerlejligheder i de store byer i 2018, vil være væsentligt højere end niveauet var i 2011, siger Lise Nytoft Bergmann.

Når forældre overdrager en bolig til deres barn, sker det ofte ved, at forældrene opretter et gældsbrev på det beløb, børnene skylder.

Herefter kan gælden afskrives med det gavebeløb på 61.500 kroner, som forældre må give deres børn om året uden afgift, fortæller Niels Erlandsen, advokat og medlem af bestyrelsen hos Danske Boligadvokater.

- Et familiegældsbrev er rente- og afdragsfrit og billigere for alle parter, frem for at børnene låner penge i banken, siger han.

I den sammenhæng skal man huske, at hver forælder må give et gavebeløb på 61.500 kroner.

Hvis forældre kun overdrager boligen til ét af børnene, skal de passe på ikke at skabe splid i familien, understreger Niels Erlandsen.

Har man andre værdier, kan man overveje at tilgodese andre børn på den måde.

- I forbindelse med familieoverdragelser ser vi nogle gange, at forældre laver et testamente, der giver de andre børn nogle andre værdier, siger han.

Forældrene kan også vælge at overdrage boligen til flere af deres børn.

I det tilfælde er det vigtigt at lave en såkaldt samejeoverenskomst, hvor alle parter bliver enige om, hvordan ejendommen skal vedligeholdes og bruges, og hvad der skal ske, hvis et af børnene vil sælge sin andel.

- Familieoverdragelser laves altid i bedste mening, og derfor er det ærgerligt, hvis det munder ud i en konflikt, siger Niels Erlandsen.

Fakta: Før boligen overdrages:

- Før et helårshus eller et sommerhus overdrages til børnene, er det en god idé at lave en ny tilstandsrapport og en ejerskifteforsikring i forbindelse med salget.

- Husk at det ikke må stå beskrevet i gældsbrevet, hvis gælden afskrives med en årlig gave. Det vil Skat tage som et udtryk for, at hele beløbet bliver givet her og nu, og så skal der betales gaveafgift.

- Det er muligt at overdrage helårsboligen og selv blive boende til leje hos barnet.

Kilde: Advokat Niels Erlandsen, Bolius

/ritzau/FOKUS