Flere pårørende får afslag på pasningsorlov

Stadig flere pårørende til alvorligt syge får afslag på at få pasningsorlov, oplyser Kræftens Bekæmpelse og socialrådgivere tilknyttet landets hospitaler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal pårørende til alvorligt syge får afslag på deres ansøgning om pasningsorlov. Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse og socialrådgivere tilknyttet landets hospitaler, skriver Politiken.

Avisen har talt med Ann Dora Nielsen fra Viborg Kommune, hvis mand netop havde fået konstateret uhelbredelig kræft i hjernen og i løbet af en måned skulle have 30 strålebehandlinger og kemoterapi oveni.

Men selv om hun stod alene med parrets tre små børn, mente kommunen ikke, hun skulle have en måneds pasningsorlov.

»Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Det kom helt bag på mig,« siger Ann Dora Nielsen til Politiken.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange der får afslag på pasningsorlov til at passe syge. Men antallet af pårørende, der har fået bevilget orlov, er fra 2009 til 2013 faldet fra 138 til 112.

Pårørende med tilknytning til arbejdsmarkedet kan søge om orlov til at varetage pasning og omsorg for nærtstående, der lider af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller som har en indgribende kronisk eller langvarig sygdom. Det gælder for eksempel uhelbredelige sygdomme.

Ifølge socialrådgiver på Finsencentret på Rigshospitalet Lisjan Andersen, socialrådgiver på Odense Universitetshospital Jytte Rokkjær og Kræftens Bekæmpelse stiller kommunerne højere og højere krav til, hvor syge vores patienter skal være, før pårørende kan få pasningsorlov.

Hos Kommunernes Landsforening (KL) understreger kontorchef i Center for Social og Sundhed Christian Harsløf over for Politiken, at kommunerne følger de regler, som er blevet besluttet på Christiansborg.Socialminister Manu Sareen (R) har ifølge avisen ingen planer om at ændre på reglerne for pasningsorlov. Han fastslår, at kommunerne skal overholde reglerne, så man kan passe et familiemedlem, hvis betingelserne er opfyldt.