Flere og flere sengepladser bliver nedlagt på hospitalerne i Hovedstaden

Udskudte operationer, ubesatte stillinger og uvillighed til at tage ekstravagter kan for alvor mærkes på Region Hovedstadens hospitaler.

Hovedstadens sygehuse må nedlægge sengepladser på grund af ubesatte stillinger. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ubesatte sygeplejestillinger er skyld i, at 200 sengepladser er lukket på Region Hovedstadens hospitaler.

Det fremgår af en orientering sendt til regionsrådet, som Berlingske er i besiddelse af.

»Det svarer til, at cirka fire procent af det samlede antal senge i somatikken er lukket på grund af personalemangel. Niveauet er det samme i psykiatrien,« står der i orienteringen.

Omfanget af sengelukninger vurderes at være »særligt højt aktuelt«. Samtidig er regionens forretningsudvalg også blevet orienteret om, at der er blevet udskudt 15.000 (pr. 12. september 2021) operationer på grund af coronapandemien og sygeplejerskestrejken.

Derudover har hospitalerne »ikke den nødvendige bemanding til at opretholde det normale aktivitetsniveau resten af året,« fremgår det i orienteringen til udvalget.

Det skyldes dels, at de tidligere strejkende sygeplejerske skal have ferie afviklet nu, og dels, som tidligere nævnt, ubesatte sygeplejerskestillinger. Dertil kommer, at der er mindre villighed blandt sygeplejerskerne til at påtage sig ekstra arbejde.

Vil lægge pres på Danske Regioner

Næstformand i sundhedsudvalget og medlem af forretningsudvalget, Leila Lindén (S), er bekymret over udviklingen.

»Over 200 senge er altså mange ikke at have i drift i en tid, hvor vi ved, at der er rigtig, rigtig mange på venteliste,« siger hun.

»Jeg er nervøs for, hvornår de åbner sengene igen. Og jeg kan nærmest blive skrækslagen ved tanken om, hvis de ikke bliver åbnet igen,« fortsætter hun.

Derfor vil hun fortsætte med at lægge pres regeringen og Danske Regioner.

»Det er Danske Regioner og regeringen, der har fat i den løsning, der skal findes for at få sundhedsvæsnet på rette køl igen,« siger hun.

Ventelister kan ikke afvikles

Tidligere på ugen meddelte Danske Regioners formand for løn- og praksisudvalget, Anders Kühnau, at sundhedsvæsnet snart knækker, hvis der ikke bliver gjort noget. Derfor mente han, at regeringen skulle lave en krisekasse.

Og Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), meddelte, at ventelister ikke vil nå at blive afviklet i 2021, men vil strække sig ind i det nye år.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i den forbindelse udtalt, at han er i gang med at drøfte med Danske Regioner, hvor meget regionerne skal kompenseres for håndteringen af coronapandemien og sygeplejerskestrejken.

Men Leila Lindén (S) pointerer, at det ikke er pengene, der er løsningen.

»Jeg kan jo høre på hospitalsledelserne, at det er hænder, de mangler. Og de kommer ikke ved en midlertidig pose penge, for sygeplejerskerne kræver mere end det,« påpeger hun.