Flere muslimske friskoler har bånd til islamistisk bevægelse

Der rettes nye anklager mod muslimske friskoler. Fem friskolers bygninger er ejet af fond med tætte bånd til islamistisk bevægelse. Flertal ønsker undersøgelse.

De nye oplysninger om muslimske friskoler får nu Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, til at rette henvendelse til undervisningsminister Merete Riisager (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række muslimske friskoler har inden for det seneste års tid været under hård beskydning efter fund af jihad-materiale, manglende ligestilling og økonomiske bånd til udenlandske religiøse foreninger.

Nu viser det sig, at fem muslimske friskoler og en efterskole har tætte bånd til Dansk Islamisk Trossamfund (DIT), som er en del af Milli Görus-bevægelsen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er en organisation og et politisk parti med rod i Tyrkiet, der særligt er stor i Tyskland, hvor det bestyrer hundredvis af moskéer og har omkring 30.000 medlemmer.

Milli Görüs-bevægelsen er af den tyske efterretningstjeneste konsekvent blevet betegnet som en islamistisk organisation, hvor ekstreme synspunkter florerer. I 2010 skrev den tyske efterretningstjeneste ligeledes, at Milli Görüs-bevægelsen havde tråde til den palæstinensiske organisation Hamas, der optræder på flere lister over terrorbevægelser.

En aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad viser nu, at der er indløbet en række bekymrede henvendelser fra borgere omkring to af disse muslimske friskoler. Det drejer sig om Selam Privatskole og Vejle Privatskole.

For bare en måned siden, den 21. september, modtog Undervisningsministeriet en bekymret e-mail fra et familiemedlem, der har eller havde en lillebror gående på Vejle Privatskole. Her refererede han, hvad religions- læreren på privatskolen havde fortalt til klassen:

»Han siger blandt andet, at man ikke skal være ven med vantro, at man vil brænde i helvede, hvis man synder, og at ’danskerne’ er dømt til helvede. Den generelle følelse på skolen er ’hvis ikke du er muslim, er du ikke en af os’, og ’danskerne er svin og vantro’. P.S. kan I undgå at nævne mit navn, eller min lillebror? Jeg er bange for dem,« skrev personen i beskeden til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, som Kristeligt Dagblad har fået indsigt i.

Den 6. august skrev en anden borger til Undervisningsministeriet med en henvendelse om Selam Privatskole:

»Kan det virkelig passe, at Undervisningsministeriet ikke gør noget ved, at Selam Privatskole i Aarhus tvinger pigerne til at tage tørklæde på i skolen. Håber snart, I træder til.«

I 2016 modtog Vejle Privatskole og Selam Privatskole i alt 19 millioner kroner i statstilskud.

Begge skoler er under tilsyn fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

De nye oplysninger om muslimske friskoler får nu Socialdemokratiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen, til at rette henvendelse til undervisningsminister Merete Riisager (LA).

»Vi håber, at ministeren på baggrund af disse nye eksempler vil genoverveje sin position om de muslimske friskoler. Det her er dybt alvorligt, for skolen i Danmark skal være et sted, hvor man uddanner samfundsborgere, der ikke blot kan læse, skrive og regne, men som også lærer normerne og demokratiet at kende. Derfor er vi meget bekymrede over den slags sager, og derfor foreslår vi også at gå mere drastisk til værks,« siger Dan Jørgensen med henvisning til Socialdemokratiets forslag om at lukke friskoler med mere end 50 procent elever med udenlandsk baggrund.