Flere missioner trods mindre støtte

Danske soldater kan se frem til flere internationale missioner, selv om opbakningen i den danske befolkning er mindre end tidligere.


Trods den faldende opbakning i befolkningen til fremtidige missioner i fremmede egne af verden for de danske styrker, er et flertal blandt politikerne indstillet på at sende de danske soldater af sted, hvis det igen bliver påkrævet.

Den politiske udmelding kommer i kølvandet på en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske Tidende, der viser, at 57 procent af danskerne støtter nye udsendelse af danske soldater til missioner, som ligner den i Irak.

»Det er overraskende mange, men samtidig følger det også det brede forsvarsforlig, vi fik vedtaget i Folketinget, hvor der er fokus på, at Danmark skal kunne deltage i internationale operationer,« siger forsvarsminister Søren Gade (V).

Tallene fra Gallup-målingen afslører imidlertid et markant fald i støtten fra danskerne, påpeger lektor Peter Viggo Jakobsen fra Københavns Universitet.

Alligevel er også Socialdemokraterne indstillet på at sende danske soldater af sted igen.

»Det er et kæmpe problem for fremtidige aktioner, at der ikke er opbakning i befolkningen. For Danmark skal fortsat påtage sig et ansvar ude omkring i verden, der hvor vi kan gå ind på et bredt flertal i Folketinget og et FN mandat. Vi er indstillet på at fortsætte arbejdet de steder, hvor det er nødvendigt,« siger Socialdemokraternes gruppeformand Carsten Hansen.

Han er ikke er i tvivl om, hvorfor danskerne i stigende grad er modstandere af internationale aktioner.

»Det er på grund af krigen i Irak, som hviler på et forkert grundlag. Der var ingen plan for at vinde freden dernede, og nu er der udbrudt borgerkrig. De billeder sidder fast i danskernes bevidsthed og har medvirket i deres bedømmelse,« siger Carsten Hansen.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen, der støtter beslutningen om at sende tropper til Irak, sætter dog en grænse:

»Irak og Afghanistan anser vi det rigtigst at være med i, og vi vil strække os meget langt for at være med i NATO-samarbejdet sammen med amerikanerne og englænderne, men hvis det for eksempel gælder Darfur, mener jeg ikke, at danske kamptropper skal engagere sig her,« siger Søren Espersen.

Det er alene en afrikansk opgave, mener han. Logistisk støtte kan der i givet fald komme på tale, påpeger Søren Espersen.

Modstanderne af dansk deltagelse i fremtidige internationale missioner udgør ifølge den nye Gallup-undersøgelse 27 procent af befolkningen og skal først og fremmest findes på venstrefløjen, hos Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Mest ivrige efter at sende danske soldater ud i verden er vælgerne hos Venstre og Konservative, hvor henholdsvis 79 og 77 pct. vil støtte sådanne beslutninger.