Flere mænd går til kamp mod rynker og kalkunhals

Botox-indsprøjtninger og kosmetiske operationer bliver stadig mere udbredt blandt mænd, som nu lægger ansigt til cirka hver tiende behandling.

»Folk omkring mig har reageret positivt. De synes, at det er pænt, og at det ser naturligt ud, og det er jo heller ikke, fordi jeg har lavet om på mig selv på nogen måde,« siger 40-årige Kasper Juel, der for halvandet år siden første gang valgte at få en botox- og restylane-behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Furerne omkring munden var begyndt at genere ham. Ligesom den såkaldte bekymringsrynke mellem øjenbrynene. Den i dag 40-årige tømrer, Kasper Juel fra Horsens, syntes altid, han så enten lidt træt eller vred ud, skønt han hverken var det ene eller andet.

»Via mit erhverv render jeg ude hver dag, og det er selvfølgelig hårdt for ansigtet. Jeg syntes, at jeg så uoplagt og grov ud i betrækket, og det synes jeg egentlig ikke, jeg er,« siger Kasper Juel.Imens kunne han fra sidelinjen se, hvordan hans daværende hustru jævnligt fik rettet på sit udseende med botox- og restylane-indsprøjtninger. Og at behandlingerne havde effekt.

Han har nu selv tre gange fået de stadig mere populære botox-indsprøjtninger, som har reduceret en fold mellem øjenbrynene, og en såkaldt »filler«, restylane, der giver fylde under huden, så rynkerne rettes ud. Første gang var for halvandet år siden.

»Jeg har ikke noget imod at blive ældre, og jeg har ikke gjort det for at se ung ud, men for at se sundere ud. Jeg ser det som en slags forebyggelse, som bare udskyder nogle ting,« siger Kasper Juel.

Vigtigt at se frisk ud både privat og på job

Han indgår i den voksende gruppe af mænd, der i dag følger trop med kvinderne og får foretaget skønhedsindgreb af forskellig art. Inden for få år er antallet af mænd, der får foretaget behandlinger, ligefrem blevet fordoblet, skønner flere fagpersoner, Berlingske har talt med.

Eksempelvis oplever direktør for klinikkæden N’age, Ida Bille Brahe, hvad hun selv betegner som et »boom« i antallet af mænd blandt klinikkernes kunder, voksende fra næsten ingen for blot få år siden en stigning til omtrent hver femte af dem, der får foretaget ikke-kirurgiske indgreb i dag.

»De vil gerne se friskere ud, både i deres privatliv, men også i deres jobsituation. Hvis man har et udadvendt job, er det vigtigt, at man også ser lige så frisk ud, som man føler sig. Vi ser også en ældre gruppe af mænd, der sidder på topposter i virksomheder, hvor der er en regel om, at når man når de 60 år, jamen så skal man også udskiftes med en, der er yngre. For dem kan de her behandlinger gøre en forskel,« siger Ida Bille Brahe.

Mænd vil have fedtsugninger, botox og fillers

Der findes ingen samlede tal for hvor mange kosmetiske behandlinger, der årligt gennemføres herhjemme. Men et skøn fra Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi lød i fjor, at danskerne fik omtrent 10.000 botox-behandlinger i 2013.

Dertil kommer så behandlinger med fillers, samt de kirurgiske indgreb som ansigtsløft og andet. Men at mændene udgør en stigende andel af patienterne, eller kunderne om man vil, bekræfter formand for Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi Per Bjerregaard.

Han vurderer, at omtrent hver tidende behandling i dag gives til en mand, hvor det for et par år siden kun var fem procent af patienterne, der var mænd.

»Det, mændene efterspørger inden for kosmetisk kirurgi, er typisk fedtsugninger og så de der små behandlinger af øjenlåg, botox og fillers. Der er også efterhånden en del, som får lavet kalkunhals. Det har vi ret stor efterspørgsel på, fordi det er nemt at lave på mænd,« siger Per Bjerregaard.

Også han hører som argument, at mændene gerne vil tage sig sunde og friske ud på arbejdet.

»Men det er også mænd, der måske har en yngre kone, og som så føler sig lidt ude af trit med deres biologiske alder,« siger Per Bjerregaard.

Behandling kan gå ud over ansigtsmimik

Ved en botox-behandling sprøjtes der en fortyndet udgave af giftstoffet botulinum, som har en lammende effekt, ind i de ansigtsmuskler, der er med til at skabe rynkerne. Stoffet kommer fra den frygtede pølseforgiftningsbakterie og er også kendt for anvendelse i biologiske våben under bl.a. Saddam Hussein.

Oprindeligt er giften blevet brugt af speciallæger til behandling af patienter med spastiske lammelser, men i de seneste godt ti år har stoffet også kunnet bruges til udglatning af rynker.

Udenlandsk forskning har vist, at botox-behandlede kan miste en del af deres evne til at lave mimik, og de kan derfor få vanskeligere ved at udtrykke deres følelser. Samtidig kan de få vanskeligere ved at aflæse andres følelser, fordi man bruger sin eget ansigtsmuskulatur i en slags spejling, den såkaldte »facial feed back«, at aflæse andres mimik. Det viser et studie fra University of Southern California, Los Angeles.

Man kan også få sværere ved at afkode hvilke følelser, der udtrykkes i en tekst, man læser, viser et studie fra University of Chicago.

Men de oplysninger bekymrer ikke Kasper Juel.

»Så lidt, som jeg har fået sprøjtet ind, gør ikke, at jeg ikke kan lave ansigtsmimik. Jeg kan sagtens rynke min pande og lave udtryk og aflæse andre,« siger han.

Selv forestiller Kasper Juel sig ikke at skulle have flere behandlinger, når han er fyldt 50 år. For han har ikke et problem med at ældes, og med at det kan ses. Samtidig kender han til masser af skræmmeeksempler på folk, der er gået alt for vidt i deres behandlinger.

»Det er nok mest de dér amerikanske skuespillere – de har jo ingen ansigtsudtryk. Sådan noget vil jeg aldrig nogensinde få gjort. Det, synes jeg, er forkert,« siger Kasper Juel.