Flere læger i gabestok

Lægerne er ikke blevet dårligere - Sundhedsstyrelsens synderegister er bare blevet mere brugervenligt og overskueligt for patienterne.

Det er blevet lettere at sikre sig mod de værste læger, tandlæger, og andre sundhedspersoner, der har svært ved at gå på arbejde, uden at det skader patienternes helbred, skriver Ekstra Bladet lørdag.

Avisen har gennemgået de tre lister fra Sundhedsstyrelsen, Patientklagenævnet og tandlægenævnene, der tilsammen udgør den offentlige gabestok over ansatte i sundhedsvæsenet, der har problemer med at overholde loven.

Den sorte liste tæller nu 83 navne, og det er en markant fremgang i forhold til august sidste år, hvor tallet kun var 25. Bl.a. har de omstridte læger Jørn Ege og Søren Ventegodt nu fået selskab af øre-, næse- og halsspecialisten Tibor Kodra, som eksempelvis har fjernet drøblen på en patient uden samtykke.

For et år siden var der ikke alene mindre end en tredjedel af det nuværende antal personer på listen. Sundhedsstyrelsen skjulte også navnene på behandlerne, selv om de havde begået så graverende fejl, at de enten var under skærpet opsyn eller havde modtaget påbud i forbindelse med deres arbejde.

Men det er der nu ændret på.

- Vi har forsøgt at gøre listen mere brugervenlig. Blandt andet bliver alle sager nu offentliggjort uden, at man i forvejen skal kende navnet på den sundhedsperson, man ønsker oplysninger om, siger afdelingslæge Torben Hærslev i Sundhedsstyrelsen til Ekstra Bladet.

Formanden i Patientforening Danmark er godt tilfreds med udviklingen.

- Det er positivt, at man umiddelbart kan se sagerne, fordi de ikke længere ligger skjult, siger Torben Gudmundsson.

Han er også glad for, at der er kommet flere på listen.

- Jeg går ikke ud fra, at det er et udtryk for, at læger og andet sundhedspersonale er blevet dårligere. Derfor er enhver vækst positiv, fordi det peger i retningen af større gennemskuelighed.Kilde: Ekstra Bladet