Flere kvinder vælger karriere frem for børn

For et stigende antal kvinder kommer karriere før dét at få børn. Idealet for kvinderne er kernefamilien, men presset for at få karrieren i gang er stort. Scenariet i fremtiden kan blive storstilet nedfrysning af æg, advarer ekspert. PDF: Kunstig befrugtning

Presset for at få en karriere får stadigt flere veluddannede danske kvinder til at gå barnløse ind i 40erne.

Nær ved hver sjette veluddannet kvinde fravælger at få børn blandt andet til fordel for uddannelse og karriere, viser en ny, upubliceret fællesnordisk befolkningsundersøgelse.

Stigningen fra tidligere generationer er veldokumenteret, påpeger sociolog Lisbeth B. Knudsen fra Aalborg Universitet.

»Stort set ingen kvinder fra de samme årgange har i tidligere analyser givet udtryk for, at de ikke ville have børn. Så der må være andet end lyst, der spiller ind. Den periode, hvor kvinden skal beslutte sig til at få børn og gennemføre det, er pga. uddannelse og karriere indskrænket i dag til få år. Kvinderne kommer for sent i gang, det er vanskeligt at finde det rigtige tidspunkt at tage orlov på, og så er det et spørgsmål om at finde den rigtige partner i tide,« siger Lisbeth B. Knudsen.

1. januar 2007 fik enlige kvinder adgang til fertilitetsbehandling på lige vilkår med kvinder i parforhold, hvilket det forgangne år har fået enlige kvinder til at strømme til fertilitetsklinikkerne.

Alligevel viser en ny Gallup-måling, at et flertal af danskerne er imod, at staten tilbyder gratis fertilitetsbehandling til kvinder, der ikke lever i fast parforhold.

Æg lagt på is
Eksperter har talt for, at kvinder får bedre muligheder for eksempelvis at tage orlov fra studier og arbejdspladser, så de ikke presses til at udskyde moderskabet til en alder, hvor fertiliteten begynder at svigte, men mange er skeptiske over for, om billedet med de veluddannede, barnløse kvinder vil ændre sig. En af landets førende fertilitetslæger, overlæge Svend Lindenberg fra fertilitetsklinikken Nordica i København, peger på, at det i fremtiden kan blive nødvendigt at give kvinder adgang til at nedfryse ubefrugtede æg, som kan tages op og anvendes, når kvinden får tid til børn.

»Hvis vi ikke kan få lavet det om, så kvinder synes, det er in eller belejligt at få børn tidligere – og det er nok svært med de krav, der stilles i samfundet i dag – så bliver man nødt til at begynde at kigge på, hvordan man kan præservere fertiliteten. Få æggestofvæv og sæd frosset ned, så man kan tage det op igen, når kvinden er 50 år og har fået tid til børn. Det er helt realistisk, at det kan blive en almen behandling inden for få år,« siger Svend Lindenberg.

Han har allerede selv modtaget de første henvendelser fra kvinder, der ønsker at få ubefrugtede æg frosset ned til fremtidig brug, men det er endnu ikke tilladt i Danmark, medmindre man er ramt af kræft eller andre sygdomme.