Flere kvinder på chefgangen

Med et fælles regelsæt vil den nye ligestillingsminister presse virksomheder til at få flere kvinder i ledelsen. Ekspert og erhvervsledere er positive.

Ligestillingsminister Lykke Friis vil have flere kvinder i chefstillinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Der skal mere østrogen ind på de danske direktionsgange og i virksomhedernes bestyrelser. Det mener den nytiltrådte ligestillingsminister Lykke Friis (V), som vil tage nye midler i brug for at hanke op i regeringens ligestillingspolitik. Og hendes mål er klart:

»Det er min vision, at hver eneste danske, børsnoterede virksomhed som en selvfølge skal have en mangfoldighedspolitik og forpligte sig til at leve op til den,« siger Lykke Friis til Berlingske Søndag - dagen før Kvindernes Internationale Kampdag fylder 100 år.

For at sikre det vil ministeren i første omgang samle repræsentanter fra blandt andet ATP, Lundbek Fonden, TDC og Dansk Industri i en ekspertgruppe, der skal diskutere, hvorfor så få kvinder sidder i ledelser, og hvad man kan gøre ved det. Udfaldet af mødet kan blive alt fra fornyet talentpleje til økonomiske incitamenter for virksomhederne.

Danske virksomheder har allerede siden 2008 frivilligt kunnet tilslutte sig aftalen »Charter for flere kvinder i ledelse«, der blev udformet med det formål, at hver enkelt virksomhed kunne sætte sig mål på ligestillingsområdet. Men med det nye initiativ skærpes målene og handlingsplanerne.

»De dårlige undskyldningers tid er forbi. Vi skal i gang nu,« siger Lykke Friis.

I dag sidder danske kvinder kun på 24 procent af lederstillingerne på arbejdsmarkedet, og dermed halter Danmark gevaldigt efter de øvrige EU-lande, hvor gennemsnittet er 32,5 procent. Cypern, Malta, Irland og Finland er de eneste af de 27 EU-lande, der har færre kvinder i lederstillinger end Danmark.

TDCs bestyrelsesformand Vagn Sørensen kalder det »ærgerligt«, at så få kvinder har lederposter i Danmark. Derfor er han meget positiv over for det nye initiativ:

»Jeg tror ikke, nogen virksomheder har lyst til at stå udenfor og lade være med at sætte mål om mangfoldighed i ledelsen, hvis de fleste gør det. Det har en afsmittende effekt. Og når målene først er sat, vil det være ilde set ikke at leve op til dem,« siger han.

Karen Sjørup, cand.scient.soc. og forsker i ligestilling på arbejdsmarkedet ved Roskilde Universitet bakker også op om initiativet.

»Det er en ny tankegang at samle så bred en gruppe af personer fra erhvervslivets top til at diskutere og sætte mål for, hvordan man sikrer flere kvindelige ledere. Det lyder som en hamrende god ide,« siger hun.