Flere kvinder i hovedstadsområdet vælger at blive »solomødre«

Det er ikke længere unormalt, at kvinder vælger at blive mødre på egen hånd. Tendensen har været stigende gennem årene, og på Sjælland såvel som i hovedstadsområdet har man et forspring.

Foto: ANNE-SOPHIE BOST

Flere kvinder vælger at opfostre børn på egen hånd, oplyser TV 2 Lorry. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2011 født 907 børn i Danmark af »solomødre«, mens dette var vokset til 1.148 i 2018 – en stigning på 27 procent.

Særligt kendetegnende er det for Region Hovedstaden, hvor cirka 60 procent af kvinder i fertilitetsbehandling hos ViaNeo Stork Klinik i København er enlige, oplyser TV 2 Lorry.

»Der kommer rigtig mange enlige kvinder, og det har været tiltagende, siden jeg begyndte på klinikken for syv år siden,« siger læge ved klinikken Katrine Haahr til TV 2 Lorry.

For hver gang, der i Region Hovedstaden fødes 41 børn, er et barn statistisk set født af en solomor og en uoplyst far, oplyser TV 2 Lorry på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Til sammenligning gælder dette et barn ud af 61 i Region Sjælland, mens det for Region Midtjyllands vedkommende er et ud af hver 62. barn.

Solomødre er et ivrigt debatteret emne og deler holdningerne blandt landets politikere. I 2019 kom daværende folketingskandidat for Socialdemokratiet Simon Simonsen i vælten, da han på Facebook skrev, at det er »selvcentreret« og »egoistisk« at blive solomor.

Kritikken fra Simon Simonsen kom, efter at en partifælle, nuværende kultur- og kirkeminister Joy Mogensen, offentliggjorde, at hun ventede et barn alene.

Udmeldingen måtte Simon Simonsen senere beklage, idet han mente, at hensigten var blevet misforstået. Han holdt dog fast i, at det er vigtigt, at der er politikere, som tør tale højt om familiepolitik.

Ifølge fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, som TV 2 Lorry har talt med, befinder den danske befolkning sig i en »opbrudstid«, hvor man i høj grad skræddersyer tilværelsen til at matche egne behov.

Det er en ligeledes en tendens, som har været omtalt gennem årene. I 2013 interviewede Berlingske fremtidsforsker Birthe Linddal om en også dengang stigende tendens til, at kvinder vælger at blive mødre alene. Dengang sagde Birthe Linddal:

»Det er ofte stærke kvinder, der bare ikke har fået den mand, de gerne ville have. Det er ikke superegoisme. Kvinderne er børn af en velfærdsstat med stort fokus på individet, og de er opdraget til at realisere sig selv.«