Flere kvinder bliver unge mødre

Økonomi og fertilitetsproblemer er medvirkende faktorer til, at flere unge kvinder vælger at blive mødre.

Foto: Steffen Ortmann

Line Dalgaard går imod strømmen. Hun er 24 år, i gang med at uddanne sig og har samtidig to børn. Hun var 21 år, da hun fik sit første barn, og den vej vælger flere kvinder.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser ifølge Kristeligt Dagblad, at fra 1995-2004 faldt antallet af 21-årige mødre som Line Dalgaard med 47 procent. Men fra 2005-2007 steg antallet med 8 procent.

Generelt er der en tendens til, at flere unge kvinder vælger moderskabet. Antallet af børn født af 20-24 årige kvinder faldt med 43 procent i en periode på 10 år mellem 1995 og 2004. Men fra 2005-2007 blev den brat nedadgående kurve brudt, og antallet af unge mødre faldt med kun en procent.

Over de næste 10 år vil der komme flere unge mødre. Det vurderer sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen, som mener, at nutidens unge er blevet mere kritiske over for at få børn i en sen alder.

- Jeg tror ikke, vi vil se en dramatisk stigning af unge mødre, men alderen for førstegangsfødende vil falde lidt. Flere og flere undersøgelser viser en tendens til, at unge orienterer sig mod familien og de nære værdier, og de bliver mere opmærksomme på, at der kan være omkostninger ved at vente med at få børn. De unge ser, hvordan kvinder, som har sat karrieren højest, må ty til fertilitetsklinikker for at blive gravide. De ser, at der kan opstå problemer, hvis de venter for længe, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Birthe Linddal Hansen tror, at flere unge vælger at få børn tidligere, fordi de er opvokset i en tid domineret af karriere, penge og opbrud i familien.

- Nutidens unge har ikke kunnet tage for givet, at deres forældre blev sammen, og at familielivet havde førsteprioritet, og nu har de selv et stærkt ønske om at få en familie. Derfor vil flere vælge at få en familie tidligere. Det er ikke kun svage unge, som får børn tidligt, også de ressourcestærke vælger familien til, siger hun.

Også økonomien er en vigtig faktor, når unge planlægger at få en familie. Det mener Mogens Christoffersen, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Unge tænker meget på økonomi og job, før de kaster sig ud i at få børn. I 1980'erne så man, at arbejdsløsheden holdt folk tilbage fra at stifte familie, men i vores tid er der ligefrem mangel på arbejdskraft, og det påvirker sikkert kvinderne, så de yngre mødre vinder frem, siger han til Kristeligt Dagblad.