Flere kommuner meldes under angreb fra hackere

Det er ikke kun Gribskov Kommune, der er under angreb fra cyberkriminelle torsdag. Flere andre kommuner er også udsat for udspekulerede angreb fra hackere, der kræver penge for at låse dokumenter op.

Foto: SALVATORE DI NOLFI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cyberkriminelle angriber i øjeblikket flere kommuners IT-systemer, hvor kommunerne afkræves penge mod at få adgang til filer, som hackerne har krypteret og låst.

Sikkerhedsekspert og partner i revisionsfirmaet PWC, Mads Nørgaard Madsen, siger til dr.dk, at man i øjeblikket har kendskab til en lille håndfuld kommuner, der er under angreb.

Det er fortsat kun bekræftet, at Gribskov Kommune og Nordfyns Kommune er blandt dem, der er under angreb.

I Nordfyns Kommune kalder IT-chef Per Stenaa angrebet for et »wake up call«.

»Jeg har været IT-chef i 15 år og har aldrig prøvet noget lignende. Aldrig før er vi blevet inficeret. Det her er et wake up call,« siger Per Stenaa til dr.dk.

I Nordfyns Kommune er 34.000 filer - fortrinsvis word-dokumenter og excel-ark - blevet krypteret af hackerne.

I Nordsjælland oplever Gribskov Kommune et lignende angreb. Her har man de seneste dage konstateret massiv traffik på sine servere, og når de ansatte forsøger at tilgå en række filer i systemet, popper et krav op om at indbetale en løsesum, såfremt medarbejderen ønsker at komme ind i filen.

»Vi tager sagen meget, meget alvorligt, da der er tale om grov kriminalitet. Vi har politianmeldt sagen, og samarbejder nu med kvalificeret, ekstern rådgivning om, hvordan vi genopretter vores systemer og sikrer os bedst muligt fremover,« siger kommunaldirektør Holger Spangsberg Kristiansen til kommunens hjemmeside.

Rigspolitiets Center for Cyber Crime og Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste efterforskerne i øjeblikket angrebene.