Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Flere og flere danske skiturister kommer til skade på pisterne.
En foreløbig opgørelse fra SOS International, som administrerer den offentlige sygesikring - det gule sygesikringskort, viser, at antallet af skader i år er steget med ca. 10 pct. Med udgangen af februar havde ca. 3.800 skiturister bedt om hjælp mod 3.400 på samme tidspunkt sidste år.
- Vi ved ikke, hvorfor tallet er steget. Der er ikke noget, som tyder på, at der har været specielle sneforhold på pisterne. Men det kan til dels skyldes, at sæsonen i år er startet en uge tidligere end sædvanlig. Årsagen kan også være, at der er flere nye og mindre rutinerede skiløbere, sådan som vi så det i forrige sæson, men vi ved det ikke, siger vicedirektør Jan Sander, SOS International.
Drastisk stigning
Han understreger, at der er tale om foreløbige tal, og han tør ikke give et bud på, om det samlede antal skader i denne sæson vi komme til at overstige forrige sæson, hvor der skete en drastisk stigning til 5.500 anmeldte skiskader.
De mest almindelige skiskader er på arme og ben, men specielt underben og knæ. Sidste år var statistikken for det sidste helt elendig, ligesom det var bekymrende, at antallet af ryg- og hofteskader steg. Antallet af skader påvirkes af flere ting: Vejret, sneen, destinationer - de fleste uheld sker i Østrig, pisterne, bindingernes indstilling, skiløbernes evner og opførsel på pisterne
SOS International og Dansk Skiforbund indledte sidste år et samarbejde, som skal øge sikkerheden igennem indsamling af information og oplysningsarbejde om f.eks. udstyr, træning og sikkerhedsregler på pisterne.
- Vi råder folk til både at have ordentligt udstyr, bl.a. hjelm og skibindinger, som er korrekt indstillet. Vi anbefaler også, at folk træner, inden de skal på ski, og at de lader være med at blande alkohol og skiløb. Det sidste gælder særligt for folk, der tager til Alperne - der er ikke nær så mange skader i Norge og Sverige, som sydpå, hvor der er mere fest. Vi opfordrer også til, at folk overholder færdselsreglerne på pisterne, siger Jan Sander.
Behandlinger for 50 millioner kroner
Man regner med, at ca. 700.000 danskere i år tager på skiferie. 5.500 kom til skade i skisæsonen 2009/10 og måtte have hjælp via SOS International. Prisen for behandling på skisportsstederne, som betales af den offentlige sygesikring, og hjemtransport, som betales af privat forsikring, beløber sig årligt til ca. 50 mio. kr.
De samlede udgifter til danskere på rejse, der i 2010 måtte have hjælp fra SOS International via det gule sygesikringskort, var 124 mio. kr.