Flere homoseksuelle bliver viet i kirken

Siden 2012 har det været muligt for homoseksuelle at blive viet i kirken, og det benytter flere og flere sig af.

Flere hundre homoseksulle er blevet kirkeligt viet siden 2012. Her er det parret Christian og Kalle Heimbürger Lanter, der i 2013 i Frederiksberg Have blev viet af præst Birgitte Kragh Engholm.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sille Arendt/ Københavns Stift

Først var der 51, så var omkring de 90, og nu er der 100 eller flere.

Stadig flere personer af samme køn er blevet gift og har fået foretaget en såkaldt homovielse i kirken, siden det i sommeren 2012 efter stor og til tider voldsom debat lykkedes den daværende regering at få indført et kirkeligt vielsesritual af homoseksuelle.

Ifølge nye tal fra Kirkeministeriet opgjort for Berlingske blev der i de føste 11 måneder af 2016 foretaget 105 homovielser i folkekirken, hvilket er betydeligt flere end i f.eks. 2013, de der ifølge Danmarks Statistik var 77 vielser af bøsser og lesbiske i kirken.

Alle årene har der været flere kirkelige vielser af to kvinder end af to mænd, akkurat som det er tilfældet med borgerlige homovielser, som der i øvrigt bliver foretaget flere af. 264 blev det til i 2015 mod omkring 100 kirkelige vielser af homoseksuelle.

Ifølge formanden for LGBT Danmark, Søren Laursen, er »det eneste rigtige, at homoseksuelle kan blive viet i kirken« og dermed være en del det kirkelige fællesskab. Men, som han siger, så vidner tallene også om, at »det parpirbundne forhold aldrig er blevet den store sællert« blandt bøsser og lesbiske.

»Men for dem, der vælger at blive gift, er det vigtigt,« understreger han.

Der var fra flere sider i folkekirken kritik af det politiske krav om at indføre homovielser. Op mod hver tredje præst var ifølge målinger modstandere af at indføre ritualet. Enten af religiøse årsager eller med henvisning til, at det var politisk indblanding i kirkens indre anliggender. Et par af biskopperne var også imod. På samme måde forlod mange medlemmer kirken i 2012 i protest mod homovielserne.

Ifølge biskop Steen Skovsgaard, Lolland-Falster Stift, er antallet af homovielser beskedent i betratning af, at der de senere år er blevet indgået 27.000-28.000 vielser af heteroseksuelle årligt.

»Det glæder mig, at der ikke er opstået en splittelse i kirken over et så kontroversielt et emne. Der er en tålsomhed over for hinanden. Kirken holder sammen,« siger biskoppen, der er modstander af homovielser:

»Kirkens vielse er, som jeg ser det, en vielse af en mand og en kvinde. Derfor siger jeg nej til vielse af homoseksuelle. Men jeg siger jeg uden at fordømme.«

Det står i dag enkelt præst frit for at ville vie homoseksuelle par eller ej, men folkekirken skal dog sikre, at homopar altid kan blive viet af en præst.