Flere frivillige er med ved det allersidste åndedræt

Nye afdelinger og flere frivillige: Dansk Røde Kors’ vågetjeneste har oplevet en kraftig vækst de senere år. Frivillighed er fremtiden for velfærds-samfundet, mener ekspert.

Helene Løvstrøm er en af den modernes tids vågekoner, som frivilligt sidder ved døendes. (Foto: Malene Anthony Nielsen) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal danskere vil gerne være med til at sørge for, at mennesker ikke dør alene. Det viser opgørelsen af antallet af frivillige i Røde Kors’ vågetjeneste.

I 2010 bestod tjenesten af 308 frivillige, mens tallet i 2015 var steget til 1.055.Samtidig havde 81 ud af landets 214 Røde Kors-afdelinger i 2015 en vågetjeneste mod 43 afdelinger i 2010.

Der er et stort behov for »varme hænder« på landets hospitaler og plejecentre, forklarer Alexandra Dessoy, udviklingskonsulent for Røde Kors’ vågetjeneste.

Det skaber en stigende efterspørgsel efter vågere og nye afdelinger. Desuden er et øget fokus på vågetjenesten de senere år med til at trække frivillige til.

»Når folk læser, at der ligger mennesker i vores samfund, der dør alene, taler det til alles hjerter,« siger hun.

»Tidligere var det naturligt, at man selv tog sig af døende familiemedlemmer. Sådan er det ikke længere. Vi giver oftere ansvaret til det offentlige,« påpeger Alexandra Dessoy.

Med det samtidige pres på syge- og plejepersonalet i de offentlige institutioner om at løbe stærkere bliver behovet for vågere, der kan yde omsorg og nærvær, des større, mener Alexandra Dessoy.

Ro og omsorg i en travl hospitalsverden

Hos Røde Kors’ vågetjeneste i Hovedstaden mærker teamleder for Østerbro og Indre By Lisbeth May Petersen også den stigende interesse.

Hun mener, at den frivillige indsats i vågetjenesterne er mere relevante end nogensinde i et moderne samfund, hvor hospitalsansatte og plejecenterpersonale skal løbe hurtigere og hurtigere.

»Vågerne kan sidde midt i en travl hospitalsverden og give ro og omsorg,« siger Lisbeth May Petersen.

Den stigende interesse for at være frivillig i vågetjenesten skal ses i lyset af et generelt opsving i frivillighed, hvor vi siger farvel til 00ernes »egofest« for at søge meningsfuldhed i stærke frivillige fællesskaber, mener professor i offentlig forvaltning ved Roskilde Universitet Jacob Torfing.

Den offentlige sektor inddrager i stigende grad borgere i velfærdsopgaverne i erkendelsen af, at det øger kvaliteten, mener han.

»Jeg tror, det er fremtiden for den offentlige sektor i velfærdsstaten. Vi har store udfordringer med mange opgaver og knappe ressourcer, så vi bliver nødt til at inddrage civilsamfundet meget mere til at lave løsninger,« siger Jacob Torfing.