Flere fravælger folkeskolen efter reformens indtog

Utilfredsheden med skolereformen, der blev implementeret sidste år, er ikke blevet mindre med tiden. I år åbner således 21 nye friskoler, og det er det største antal siden 2010.

Første dag med den nye skolereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag møder landets folkeskoleelever ind i klasselokalerne efter sommerferien til endnu et skoleår med den nye reform.

Reformen har været stærkt udskældt i sit første leveår, og utilfredsheden ser nu ud til at få flere forældre til helt at fravælge folkeskolen og i stedet sende deres børn i privatskole. Det tyder en opgørelse fra Dansk Friskoleforening baseret på tal fra Undervisningsministeriet i hvert fald på, skriver Kristeligt Dagblad.

I år slår 21 friskoler således dørene op, og det er det højeste antal siden 2010, hvor 22 nye friskoler så dagens lys.

Ifølge Dansk Friskoleforening går 112.000 elever - svarende til 16 procent af alle grundskolebørn - i dag i privatskole. Det er godt seks procent mere end for 40 år siden, og det skyldes i høj grad, at forældrene ikke er tilfredse med reformen, mener næstformand i Danmarks Lærerforening Dorthe Lange.

»Vi hører, at forældre vælger folkeskolen fra, fordi de ikke ønsker, at deres børn skal gå i meget store skoler med mange elever i hver klasse. Vi ved også, at det ikke er alle forældre, som er tilfredse med den længere skoledag efter folkeskolereformen,« siger hun til Kristeligt Dagblad og understreger, at lærerforeningen finder det »bekymrende«, hvis det især er de mest ressourcestærke forældre, der vælger folkeskolen fra.

Formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendixen, fortæller til avisen, at han i høj grad ser den store stigning i antallet af friskoler som et tegn på, at der er kommet en større bevidsthed om skolen på grund af den store debat om reformen og folkeskolen generelt. Og det er kun positivt, mener han.

Peter Bendixen ser ikke udviklingen inden for fri- og privatskoler som en trussel mod folkeskolen, og han regner med, at stigningen vil falde, når reformen er faldet bedre på plads.