Flere fra ikke-boglige dele af landet vil tage videregående uddannelse

I år har flere unge fra områder med lavt uddannelsesniveau søgt ind på en videregående uddannelse. Uddannelsesminster Sofie Carsten Nielsen glæder sig over udviklingen, men vil se endnu mere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere unge fra områder i Danmark med lavt uddannelsesniveau har i år søgt ind på en videregående uddannelse. I år er andelen 11,2 procent mod 10,5 sidste år, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

»Vi kan se, at det er blevet lidt bedre, men det er stadig sådan, at hvis man har forældre med videregående uddannelse, så er sandsynligheden for, at man selv tager en, langt, langt større. Der er stadig meget at gøre, fordi vi spilder talent, hvis vi ikke får mange flere unge med,« siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) til Berlingske Nyhedsbureau.

Hendes ambition er, at postnummer og forældres uddannelsesmæssige baggrund fremover skal spille en langt mindre rolle for unges valg af karriere.

»Uddannelse er et af de vigtigste redskaber til at bryde den sociale arv og give mennesker, især unge, flere muligheder i livet,« siger hun.

Undersøgelser viser, at postnummeret og forældres uddannelse har en afgørende betydning for, om unge vil søge ind på en videregående uddannelse. Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse. I Læsø Kommune og Lolland Kommune vil det derimod kun være omkring halvdelen af de unge, viser fremskrivninger.

Sofie Carsten Nielsen er i gang med at forhandle udviklingskontrakter med de 37 videregående uddannelsesinstitutioner, og i den forbindelse skal stederne blandt andet måles på evnen til at tiltrække og fastholde unge fra såkaldte »uddannelsesfremmede hjem«.

»Det er første gang, at en uddannelsesminister laver pligtige mål om social mobilitet med alle de 37 uddannelsesinstitutioner,« siger Sofie Carsten Nielsen og tilføjer:

»Vi kommer til at tømme Gentofte og Risskov, hvis ikke vi søger bredere ud. Med al respekt for unge, som kommer derfra, så tror jeg ikke, de er de eneste, der har talent. Vi er simpelthen nødt til at finde flere unge med talent frem fra de steder rundt om i landet og fra de familier, hvor man ikke har en boglig baggrund«.

Sofie Carsten Nielsen forventer, at uddannelsesinstitutionerne lever op til de kontrakter, der laves.

»Det er krav, som jeg forhandler med uddannelsesinstitutionerne. Vi opstiller mål og indikatorer. Det bliver ikke sådan, at man ingen penge får, hvis man ikke lever op til det, men man skal arbejde efter de mål, og vi skal se nogle fremskridt,« siger hun.