Flere fra ghettoerne arbejder

I løbet af det seneste år er antallet af erhvervsaktive bosat i 20 af landets mest belastede boligområder steget. Velfærdsministeren tilskriver kombineret udlejning en del af succesen.

Tingbjerg er et af de boligområder, hvor andelen af lejere i arbejde er så lav, at boligselskabet for tilgeodese lejere med job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Skyderier, bilafbrændinger og banderivaliseringer.

Historierne fra landets ghettoer er sjældent positive. Men Velfærdsministeriet kan i dag præsentere opløftende tal fra landets betonbydele.

En opgørelse over erhvervsaktive i 20 af landets mest udsatte boligområder viser, at der i løbet af det seneste år er kommet stadig flere beboere fra områderne i arbejde.

Velfærdsminister Karen Jespersen (V) glæder sig over udviklingen og tilskriver kombineret udlejning, som regeringen satte i kraft i 2005, en del af succesen.

- Jeg arbejder i øjeblikket for en yderligere udvidelse, så endnu flere boligområder kan bruge kombineret udlejning. Det er afgørende, at vi kan fortsætte og forstærke regeringens indsats mod ghettoisering i de kommende år, så tallet kan komme yderligere ned. De seneste års fremgang på arbejdsmarkedet har hjulpet godt, og det samme har regeringens indsats, siger Karen Jespersen i en pressemeddelelse.

Kombineret udlejning er et værktøj, som giver belastede boligområder med en lav andel af erhvervsaktive lejere ret til at tilgodese potentielle tilflyttere, der allerede er i arbejde frem for folk, der ikke er.

På et år har så mange lejere kommet i arbejde, at antallet af boligområder, der har ret til at benytte sig af kombineret udlejning, er faldet fra 20 til ni.

Den reelle effekt uvis
Det er dog uvist, hvor stor betydning man kan tilskrive kombineret udlejning.

Ministeriets opgørelser viser således ikke, om beboerne i arbejde er nogen, som hele tiden har boet i området og er kommet i arbejde, eller om det er tilflyttere med arbejde, der som følge af kombineret udlejning er flyttet til.

Desuden er det ikke alle 20 boligområder på listen, der benytter sig af værktøjet. Derfor kan den positive udvikling også skyldes andre af de tiltag, der de senere år har fundet sted i områderne.

Karen Jespersen synes dog overbevist om effekten af kombineret udlejning og pointerer, at de områder, der er kommet af listen stadig har mulighed for at benytte sig af værktøjet.

- Helt overordnet er målet at forhindre social og kulturel isolation i parallelsamfund. Alle problemer er dog ikke løst, blot fordi beboersammensætningen bliver mere gennemsnitlig, og derfor kan et udsat boligområde også fortsætte med kombineret udlejning fem år efter, at det er taget af listen, siger velfærdsministeren.