Flere foreninger ønsker anonym nyredonation

Nyreforeningen og foreningen 7Liv ønsker en nyrebank, hvor danskere anonymt kan donere en nyre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 350 personer står lige nu på ventelisten til at få en nyretransplantation, og det tal skal ned. Det fastslår Nyreforeningen og foreningen 7Liv, der begge arbejder for at få udryddet ventelister til alle slags organtransplantationer. De to foreninger foreslår, at der skal oprettes en nyrebank til folk, som anonymt ønsker at donere en nyre.

»I øjeblikket får vi ofte henvendelser i Nyreforeningen fra folk, der gerne vil donere deres ene nyre. Hvis vi kunne henvise dem til en bank, ville det være en stor fordel. Der er ikke noget i lovgivningen, der siger, at man ikke kan det her, men lægerne vil ikke være med til at lave en transplantation fra en anonym person,« siger formand for Nyreforeningen, Jan Rishave.

Danskerne er blandt de borgere i EU, der donerer færrest organer, og det skal der ifølge både foreninger og politikere gøres noget ved. Folketingets politikere har allerede vedtaget en national handleplan i sommeren 2014, som er ved at blive implementeret. Men det er ikke nok, mener foreningen 7Liv.

Formand for 7Liv, Karin Riis-Jørgensen, foreslår i Jyllands-Posten søndag, at der yderligere skal oprettes en nyrebank, samt at der skal indføres såkaldt formodet samtykke, så danskerne aktivt skal sige nej til at blive organdonorer, i stedet for at de aktivt skal sige ja, som det er i dag. Men på det punkt er de to foreninger uenige, for formodet samtykke er Nyreforeningen ikke interesseret i at indføre.

»Vi går mere ind for den metode, der er lagt op til i den nationale handleplan, hvor danskerne vil blive spurgt igen og igen, indtil de tager den endelige beslutning og siger ja eller nej. Vi mener, det er en meget mere positiv måde at gøre det på, og det tror jeg, vi når et bedre resultat ved,« siger Jan Rishave.

Hos Socialdemokraterne afviser man at se på flere initiativer på området, før man kender effekten af handleplanen fra i sommers.