Flere finder et job efter fængselsophold

En plettet straffeattest er ikke længere så stor en hindring for at finde et arbejde som tidligere. Sådan lyder vurderingen fra flere sider.

Generelt er danske virksomheder blevet mindre skeptiske over for at ansætte personer med en udstået fængselsstraf på CVet, skriver Avisen.dk. Her et billede af indgangen til Vridsløselille Fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARS MØLLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet lettere at vende tilbage til en normal tilværelse, når man har en plettet straffeattest. For generelt er danske virksomheder blevet mindre skeptiske over for at ansætte personer med en udstået fængselsstraf på CVet, skriver Avisen.dk.

En af dem, der har lagt mærke til holdningsændringen til tidligere kriminelle, er Ole Hessel, som er projektleder af udslusningsprojektet High:five. Han har siden 2006 været med til at skaffe 750 tidligere indsatte et arbejde.

- I starten fik vi ’nej’ fra ni ud af ti virksomheder og ’måske’ fra den sidste. I dag siger halvdelen ja, når vi spørger, og mange ringer på eget initiativ til os, siger han.

Der findes ingen statistik over, hvor mange personer der finder et job, når tiden i fængslet er forbi. Men en række eksperter, virksomheder og udslusningskonsulenter, som Avisen.dk har talt med, tegner et billede af, at danske virksomheder er blevet mere imødekommende over for folk med plettede straffeattester.

- Der er stadig mange, der stejler per refleks, når de præsenteres for en plettet straffeattest. Men der er sket en klar positiv mentalitetsændring inden for de sidste fem års tid, siger Ebbe Andersen, der er sikringschef i Postdanmark og formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Det Kriminalpræventive Råd.

Dansk Erhverv vurderer, at det især er på grund af fremvæksten af mere succesfulde udslusningsprojekter, at arbejdsgiverne sænker paraderne over for de dømte kriminelle.

- Det betyder meget, at organisationer som High:five foretager en grovsortering og piller de mindst motiverede fra, siger Lars Alexander Borke, der er juridisk direktør i Dansk Erhverv samt næstformand i Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Det Kriminalpræventive Råd, til Avisen.dk.

Mellem 8.000 og 9.000 personer løslades årligt fra de danske fængsler. Heraf er omtrent halvdelen motiveret for at finde et arbejde, vurderer Ole Hessel fra High:five.BNB