Flere familier bliver sat på gaden

Boligselskaberne sætter 30-40 procent lejere flere på gaden nu end for et år siden. Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) erkender problemet.

Fold sammen
Læs mere

Trods regeringens løfter om at nedbringe antallet af danskere, der sættes på gaden, går udviklingen i den stik modsatte retning. Aldrig tidligere har flere danskere måttet flytte fra deres bolig end i årets første ti måneder, fordi de ikke kan betale deres husleje. Flere boligselskaber har sat 30-40 procent flere lejere på gaden i forhold til 2008, hvor regeringen ellers gav kommunerne nye redskaber til at hjælpe gældsplagede lejere.

Den udvikling bekymrer både politikere og boligselskaber.

»Det er dybt bekymrende og en ulyksalig samfundsudvikling. Hver gang, vi er nødt til at sætte en familie på gaden, er det en tragedie. Men når lejerne ikke kan betale, er vi desværre nødt til det,« siger Gert Nielsen, direktør i Boligselskabernes Landsforening.

I hele 2008 satte et af landets største boligselskaber, KAB, 277 familier på gaden. Efter de første ti måneder af 2009 har KAB nu sat 288 familier på gaden. Alene i oktober var KAB nødt til at sætte 53 familier på gaden, fordi de ikke kunne betale deres husleje. Tal fra Domstolsstyrelsen bekræfter den tendens. I første halvår af 2009 blev 11.246 sat ud af deres private hjem mod 20.622 for hele sidste år.

Ifølge adm. direktør Michael Demsitz fra Boligkontoret Danmark, som administrerer 20.000 boliger overalt i Danmark, skal årsagen til de mange udsættelser findes i den økonomiske krise.

»Familierne på overførselsindkomster er blevet klemt de senere år,« mener han.

Fra juli i år har kommunerne ellers fået nye værktøjer, så de bedre kan hjælpe gældsplagede danskere. Blandt andet skal boligselskaberne nu senest, når en udsættelse af en familie går i gang, underrette kommunen, lige som det er blevet nemmere for kommunerne at sætte udsættelsestruede familier under økonomisk administration.

Men ifølge boligselskaberne er de nye redskaber ikke tilstrækkelige, og socialborgmester i København Mikkel Warming (Enh.) medgiver, at kommunerne har svært ved at hjælpe de udsatte familier.

»Vi bliver ganske enkelt orienteret om problemerne for sent,« mener han.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) erkender, at det er et stort samfundsproblem, at så mange danskere ikke kan betale deres husleje.

»Den økonomiske krise sætter virkelig sine spor nu. Derfor følger jeg udviklingen tæt, men kommunerne har lige fået nye redskaber, som jeg synes bør virke,« siger hun.