Flere EU-borgere får danske dagpenge

I de seneste tre år er antallet af EU-borgere, der hæver danske dagpenge, steget med 59 procent. Dansk Folkeparti frygter en kommende »ketchup-effekt«.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stigning i antallet af udlændinge i det danske velfærdssystem får alarmklokkerne til at ringe på Christiansborg, skriver Jyllands-Posten.

EU-borgeres adgang til danske ydelser som SU, børnepenge og senest kontanthjælpssystemet har i det seneste år udløst advarsler og bekymrede røster på tværs af Folketinget.

Nu viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at også dagpengesystemet i stigende omfang får besøg af andre end danskere.

I de seneste tre år er antallet af EU-borgere, der hæver danske dagpenge, steget med 59 procent, hvilket er en markant stigning set i forhold til, at antallet af arbejdende EU-borgere i Danmark i samme periode blot er steget 29 procent. Antallet af danskere på dagpenge er i samme periode steget med 10 procent.

Professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Københavns Universitet er ekspert i EUs betydning for national politik, og hun peger på, at flere EU-borgere kommer til Danmark for at arbejde, men tallene viser, at de ikke alene er arbejdskraft.

»Det viser, at EU-borgerne ikke bare tager hjem, hvis de bliver ramt af arbejdsløshed. De arbejder, som for eksempel kom hertil under byggeboomet, slår også rødder. På den måde har den fri bevægelighed konsekvenser for velfærdsstaten, da nogle vandrende arbejdstagere bliver boende, når arbejdet ophører, siger hun til avisen.

Stigningen ses på Christiansborg som endnu et eksempel på velfærdssamfundets udfordringer.

»Det er afgjort et problem, at flere trækker på vores velfærdsydelser. Det er det med kontanthjælpen, og det er det med dagpengene,« siger EU-ordfører Mette Reissmann (S).

Reaktionen fra Dansk Folkeparti er endnu mere markant.

»Det er alarmerende, og jeg bliver desværre bekræftet i, at dette begynder at løbe fra os. Risikoen er, at vi har at gøre med en ketchup-effekt, hvor mange er ved at finde ud af, hvad mulighederne er, og på trods af at vi burde se en stigning, som maksimalt er en til en, ser vi her en stigning, hvor der flere, som finder ud af mulighederne for at få del i det danske velfærdssamfund. Efterhånden som det rygtes, er risikoen, at flere kommer til Danmark alene på grund af disse muligheder,« siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) til Jyllands-Posten.