Flere dropper gammel sankthanstradition: »Hekse er noget, vi bør hylde«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Det er en grim reference til middelalderen at brænde heksedukker, mener Annasophia Petri, der er astrolog, magiker og podcastvært. Hun er vært på et arrangement i København, der i stedet hylder heksen i anledning af sankthans, skriver Kristeligt Dagblad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til.

I dag er det sankthansaften, og det betyder, at der i aften holdes taler, tændes bål og – nogle steder – brændes hekse af. Det kommer vi tilbage til, for der er også andet på tapetet i dag.

Det er i den grad værd at bide mærke i, at den tidligere udlændingeminister og Venstre-politiker Inger Støjberg i eftermiddag formentlig vil løfte sløret for sin fremtid i dansk politik.

Men før det går løs i det jyske, kan du blive klogere på, hvad fremtidens boligskatter kan få af konsekvenser, hvordan Aarhus Kommune vil undgå at diskriminere jobansøgere, og hvordan stigende temperaturer sydpå kan påvirke vores feriemønstre.

Rigtig god fornøjelse.

Skattelettelser i vente til husejere

Ejer du et hus eller en lejlighed, er det meget forskelligt, hvordan de kommende boligskatter vil påvirke dig.

Mens lejligheder står til at få en stor skattestigning, kan husejere glæde sig over store skattelettelser.

Det viser Skatteministeriets opdaterede beregninger af ændringer i de samlede boligskatter i de enkelte kommuner, skriver Berlingske.

Faktisk er det særligt de billigste huse i København og på Frederiksberg, der står til at blive de helt store vindere med årlige skattelettelser i de samlede boligskatter på godt og vel 20.000 kroner.

Alder, køn og etnicitet skal skjules i ansøgninger til kommune

I to år frem vil jobansøgninger til Aarhus Kommune indeholde markant færre personlige detaljer om dem, der bejler til stillingerne.

Frem til udgangen af 2024 vil navne, oplysninger om køn og alder i jobansøgningerne nemlig blive fjernet, før de bliver læst af et ansættelsesudvalg.

Det skriver Jyllands-Posten.

Beslutningen blev truffet af byrådet i Aarhus onsdag eftermiddag og sætter dermed gang i en forsøgsordning, hvor formålet er at modarbejde diskriminering, når kommunen finder nye til at besætte ledige stillinger.

»Vi ved, at det kommer til at kræve ressourcer at gennemlæse og anonymisere alle ansøgninger, inden det sendes til ansættelsesudvalg. Men fordelene ved at skabe job til folk, som traditionelt er diskrimineret, vejer langt tungere end lidt administrativt bøvl i to år,« siger Mette Bjerre fra SF, der er en af initiativtagerne, til avisen.

En afskrækkende mur af varme

Der er nogle, der foretrækker det varmt, når de skal på sommerferie. Og så er der dem, der foretrækker det rigtig, rigtig varmt.

Men ifølge en klimaprofessor kan sydens sol ende med at blive så varm, at de fleste af os vil foretrække at blive væk.

Det skriver Berlingske i dag efter en på mange måder historisk intens syd- og centraleuropæisk hedebølge i sidste uge.

Vi kommer nok til at løbe panden mod en hedemur, vurderer Jens Hesselbjerg Christensen, klimaprofessor ved Niels Bohr Institutet og medforfatter til rapporter fra FN-klimapanelet IPPC.

»For mange mennesker går grænsen ved 40 grader, men når det bliver endnu mere ubehagelige 44 grader, kommer det nok til at lukke ned for en del af turiststrømmene,« siger han.

Københavnsk borgmester vil give strømstøtte

Det er dyrere at være dansker, end det har været tidligere, og ingen tør spå om, hvornår inflationen stopper.

Derfor vil Enhedslisten på Københavns Rådhus se på, hvordan kommunen kan hjælpe dem, der er allerhårdest ramt.

Det skriver TV 2 Lorry.

»Vores forslag går ud på at nedsætte en hurtigtarbejdende taskforce, der skal se på, hvordan vi kan yde kommunal nødhjælp til de borgere, der er økonomisk hårdt ramt,« siger Enhedslistens socialborgmester, Karina Vestergård Madsen, til det regionale medie.

Ifølge hende kan de stigende priser nemlig slå bunden ud af økonomien hos dem, der i forvejen sidder stramt i det.

Keld Heick og filmanmelder giver 6 stjerner

En ny film af instruktøren Baz Luhrmann om rockkongen »Elvis« har netop haft premiere, og kort sagt er den »helt fantastisk«.

Det er i hvert fald dommen fra et anmelderpar bestående af musiker og Elvis-fan Keld Heick og Berlingskes filmredaktør Sarah Iben Almbjerg.

»Glem alt om den traditionelle biopic og lad dig hive med i en historie, der får dig til at finde alle de gamle plader frem,« står der i anmeldelsen.

Filmen handler om musikeren Elvis Presley og hans forhold til sin manager, og fortællingen strækker sig over de år, hvor musikeren gik fra berømmelse til stjernestatus.

Færre hekse over bål

Der kommer færre hekse på sankthansbålene i år end tidligere. Flere har nemlig valgt at droppe traditionen på grund af »grimme middelalderreferencer«.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Et sted, der har valgt at gøre noget helt andet i år, er Det Kongelige Teater, der i stedet inviterer til en fejring af midsommeren med en hyldest til heksen.

Det andet er ikke en tradition, vi skal være stolte af, lyder det fra Annasophia Petri, der er astrolog, magiker, podcaster og vært ved arrangementet på Ofelia Plads i København.

»Hekse er nogle, der tør gå mod strømmen, de er opfindsomme, henter inspiration i naturen og tør kæmpe for det, de tror på. Det bør vi i stedet hylde,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

I stedet skal heksens rolle diskuteres til arrangementet.

Det sker også i dag

Ny aftale om boliger i hovedstaden: Regeringen og Københavns Kommune præsenterer i dag en fælles aftale om flere almene boliger.

Dom i sag om vanvidsbilisme: Retten i Hillerød ventes at afsige dom i en sag om vanvidsbilisme, hvor en Ferrari kan ende med at blive konfiskeret.

Og som nævnt i starten af dagens overblik: Tidligere folketingsmedlem og udlændingeminister for Venstre Inger Støjberg orienterer pressen om sine planer nær sin hjemby Hadsund.

Rigtig god dag derude.