Flere drikker håndsprit som erstatning for alkohol

I Sverige er apoteker begyndt at fjerne håndsprit fra hylderne, fordi flere unge bruger det som rusmiddel, og i Danmark bliver flere patienter om måneden forgiftet, fordi de indtager håndsprit som erstatning for alkohol.

Foto: Ida Marie Odgaard

Du kender det fra blandt andet sygehus- og kantinebesøg, hvor du pligtskyldigt smører hænderne ind i det for at dræbe bakterier. Men har du nogensinde overvejet at drikke håndspritten?

I så fald er du ikke alene.

I Sverige har lokalt politi i provinsen Värmland måttet bede apoteker om at rykke håndspritten fra hylderne og om bag disken, fordi flere unge er begyndt at indtage det som erstatning for alkohol.

»Ungdommen blander sjusser af håndsprit og appelsinjuice,« konstaterer Stefan Sund, fra Karlskoga Politi til Sveriges Radio.

Men også i Danmark bliver spritten brugt som rusmiddel. Det fortæller overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, Harald Meyer, der også er tilknyttet Giftlinjens hotline, hvor man kan ringe ind, hvis man er blevet forgiftet for eksempel af et rusmiddel.

»Det er formentlig ikke nogen stor stigning, vi ser (i Danmark, red.). Men vi ser måske et par stykker om måneden,« siger han.

Til forskel fra Sverige er det dog et noget andet klientel, der tyller håndsprit i Danmark.

»Hos os er det mere alkoholikere eller psykisk syge, der er indlagt, som i desperation over ikke at kunne få noget at drikke kaster sig over håndspritten, fordi den er tilgængelig.«

Håndspritten har et alkohol-indhold på omkring 80 procent og kan derfor bestemt erstatte spiritus og give en seriøs brandert.

»Det er ligesom at drikke hård spiritus, man skal faktisk bare drikke lidt mindre - cirka to tredjedele af, hvad der normalt gør en fuld,« siger Harald Meyer.

Og den store mængde alkohol i håndspritten er i den grad gennemtrængende i smagen. Det erfarer Berlingske, der til anledningen selv har udforsket kantinens håndsprit. Ikke umiddelbart en anbefalelsesværdig smagsoplevelse i sin rene form, lyder redaktionens konklusion enstemmigt.

På landets hospitaler hænger håndspritten typisk i halvliters flasker i dispensere på vægge på både stuer og gange. Spritten er derfor nemt tilgængelig for patienterne, og – med fare for, at det skal lyde som en opfordring – skal der ikke mere end en tredjedel af en flaske til, før de fleste vil være godt berusede.

Der er ikke tilsat andre stoffer i håndspritten, som kan være farlige, fortæller Harald Meyer. Det er alene alkoholen, der giver en forgiftning. Derfor bliver forgiftninger efter indtag af håndsprit også behandlet på præcis samme måde som en almindelig alkoholforgiftning.

»Det er sjældent, at vi oplever patienter, der er livstruende forgiftet. Oftest ser vi, at de er rigtig fulde, og så får de lov til at sove den ud. De er jo typisk indlagt i forvejen,« siger overlægen, der vurderer, at forskellen i håndspritsklientellet i Danmark og Sverige skyldes, at spiritus er markant billigere i Danmark, og at danske unge derfor er mindre tilbøjelige til at afsøge andre muligheder for en alkoholrus.