Flere dømte pjækker fra fængsel

En indkaldelse til afsoning får ikke nødvendigvis kriminelle til at lade sig sætte bag lås og slå. Næsten halvdelen af de dømte møder ikke op, når de skal.

Næsten halvdelen af de dømte møder ikke op, når de indkaldes til afsoning af deres straf i fængslet. Arkivfoto fra Vestre Fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fængslerne bliver nødt til at kalde endnu flere dømte ind at ruske tremmer, end der egentligt er plads til.

Næsten halvdelen af de dømte møder nemlig ikke op til afsoning, skriver dr.dk.

I 2014 udeblev 34 procent fra afsoning, mens tallet indtil videre i 2015 er vokset til 45 procent.

Poul Hansen, tillidsrepræsentant ved det åbne fængsel Kærshovedgaard i Midtjylland, fortæller, at det går ud over økonomien i fængslet, når antallet af afsoninger er lavere end forventet. Men det rammer også samfundet som helhed, lyder det.

»Det påvirker ikke kun personalet, men også samfundet og borgerne, at der ikke er en konsekvens ved at udeblive. Det er nok det værste af det hele,« siger han til dr.dk.

Forklaringen på stigningen i antallet af dømte, der bliver væk fra deres afsoning, skal blandt andet findes i, at Kriminalforsorgen i 2014 begyndte at indkalde dømte via af elektronisk post. Efter den beslutning skete der en voldsom stigning i dømte, der ikke mødte op til afsoning.

Siden da har Kriminalforsorgen dog ifølge dr.dk droppet de digitale indkaldelser og er gået tilbage til papir.

Det er relativt gratis at droppe et smut i brummen. Der er nemlig ingen straf for at droppe fængslet, hvis man er idømt 30 dages fængsel eller derunder.