Flere demente blandt folk med sparsom skolegang

Højtuddannede har 84 pct. lavere risiko for at udvikle demens i forhold til personer, der har mindre end ni års skolegang, viser finsk undersøgelse.

Personer der ikke gennemfører folkeskolen, har højere risiko for at komme til at lide af demens senere i livet, end personer med mindst ni års skolegang. Det viser en finsk undersøgelse 'Education and dementia' som er offentliggjort i tidsskriftet Neurology. Det skriver Dagens Medicin i dag.

I undersøgelsen indgik 1.500 deltagere og deltagerne blev fulgt over en periode på 21 år. De blev inddelt i tre grupper: Personer med højst fem års uddannelse, seks til otte års uddannelse, og mere end ni års uddannelse. Uddannelsens længde blev derefter koblet til forekomsten af demenssygdom ved den sidste opfølgning, hvor deltagerne var 65-79 år gamle.

I forhold til gruppen med kortest skoleuddannelse, havde testpersonerne i de to øvrige grupper henholdsvis 43 og 84 pct. lavere risiko for at have udviklet nogen form for demenssygdom. Og da forskerne senere kontrollerede for demografiske, socioøkonomiske og livsstilsrelaterede risikofaktorer var resultatet det samme.

Derfor mener forskerne, at højtuddannede personer har en større kognitiv reserve. Det vil sige, at hjernen har en bedre evne til at bibeholde sin funktion trods skader. Og på den måde udskyde de negative effekter af demens.