Flere danskere overlever kræft

Selv om der siden årtusindskiftet er flere, som får stillet en kræftdiagnose, er der færre, som dør af sygdommen. Det massive politiske og lægefaglige fokus har haft afgørende betydning, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

»Du har kræft.«

Den melding får flere og flere danskere hvert år, men alligevel er der færre, som dør af sygdommen end for blot få år siden.

Det skriver Politiken.

I 2012 døde 15.527 danskere af kræft, som er det år, hvor Kræftens Bekæmpelse har de nyeste, gennemanalyserede tal. Det er 14 procent færre dødsfald målt i forhold til 2000. Det er særligt opsigtsvækkende, fordi 20 procent flere danskere har fået stillet en kræftdiagnose i samme periode. I 2012 var det tal 34.812.

Hans Storm, som er lægelig vicedirektør i Kræftens Bekæmpelse, siger til avisen, at det er milliardinvesteringer og et massivt politisk og lægefagligt fokus siden årtusindskiftet, som har givet et positivt afkast.

»Tidligere opsporing, bedre og hurtigere behandling, bedre medicin og målrettet behandling – fordi vi har fået en større og mere nuanceret forståelse for de forskellige kræftsygdomme – er væsentlige forklaringer,« siger Hans Storm til Politiken.

Siden år 2000 er antallet af dødsfald relateret til brystkræft faldet med 23 procent, tarmkræft med 14 procent og lungekræft med 7 procent.

Det er regeringens ambition, at tre ud af fire patienter skal overleve deres sygdom i 2025. I dag overlever cirka halvdelen.