Flere danskere konverterer til islam

Islam er blevet rodfæstet i Danmark, og danskere drages mod den udskældte religion af muslimske venner, og i nogle tilfælde i protest imod den polariserede offentlige debat.

Stadig flere danskere kommer i berøring med islam, bl.a. i skolerne, og det har vakt manges interesse for religionen. Og flere tager skridtet fuldt ud og konverterer. Mange af disse konvertitter kan man møde i moskeerne på Nørrebro i København. Det har Berlingske Tidende gjort. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere danskere vælger at frasige sig den sekulære danske baggrund og konvertere til islam.

Hidtil har forskere vurderet, at op til 2.800 danskere har konverteret til islam. Det tal er nu stigende.

»Vi har en stor tilgang,« siger Abdul Wahid Pedersen, den danske imam, der leder Det Danske Center for Islam på Nørrebro i København. Han modtog alene sidste år 70 danskere, der ønskede at omvende sig til islam.

Interaktivt tema: Find din lokale moské

Også Det Islamiske Trossamfund modtager hver uge mange, som gerne vil lære mere om islam for eventuelt at konvertere.

»Det tyder på, at tallet er stigende,« siger Kate Østergaard, der forsker i bl.a. konvertitter ved Københavns Universitet.

Mange nye muslimer kommer til de organisationer, der er kendte i offentligheden. De er nemme at finde på internettet og har en række aktiviteter at tilbyde til nye muslimer, forklarer hun.

Læs også: Moskeen henne om hjørnet

Abdul Wahid Pedersen vurderer, at en tredjedel af de nye danske muslimer konverterer, fordi de skal giftes med en muslim. Resten som følge af spirituel søgen eller opvækst blandt muslimer.

»Nogle få kommer i en slags trods imod den meget hårde islam-retorik, der findes i Danmark,« siger han.

Mange møder muslimer

Vurderingen bekræftes både af Kate Østergaard og af islamforsker ved Aarhus Universitet, Lene Kühle.

»Islam er blevet mere nærværende og tilgængeligt for mange unge mennesker. Der er jo muslimer i 90 pct. af folkeskolerne, så de fleste møder jævnligt muslimer i deres hverdag og hører om islam,« siger Lene Kühle.

Læs også: Danskermoskéen

Kate Østergaards undersøgelser af danske konvertitter viser netop, at mange har haft muslimske venner og er vokset op sammen med muslimer. Andre forklaring­er kan være, at islam anses for at have et værdisæt, som også findes på venstrefløjen - en ideologi, der tager de fattige og undertryktes parti i verden. I det miljø har islam en valør som en »retfærdighedens religion«, der vægter lighed højt, og hvor alle racer kan komme til.

Læs også: Bag de blå porte

Også den polariserede debat kan trække nysgerrige til, som vil prøve at sætte sig ind i, om islam nu også er så skidt, som det hævdes.

»Jo mere fokus der er på islam i medierne, desto større er tendensen til konversion,« siger Kate Østergaard.

Læs også: Islamskole på Dortheavej

Danske Gry Nathan på 24 år konverterede for nogle år siden, bl.a. som følge af nysgerrighed og mediedebat.

»Jeg troede ikke på det dér kvindeundertrykkende billede, der blev skabt i medierne. Jeg ville undersøge om det var rigtigt, og nu er islam blevet en del af mig,« siger hun.