Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når solen skinner, og temperaturen stiger, elsker danskerne at iklæde sig bikinien eller badebukserne og finde en skyggefri plads i haven eller parken, så de kan mærke solstrålerne på huden.
Men som mange allerede er klar over, kan solbadningen have alvorlige følger for huden. I hvert fald, hvis man opholder sig for længe i solen, har glemt sin solhat eller solcremen med den høje solfaktor. Ny forskning, der i denne uge offentliggøres i Ugeskrift for Læger, viser en årlig stigning på 3,4% af danskere, der mellem 1978 til 2007 fik konstateret modermærkekræft. Hvis udviklingen fortsætter, vil kræft-tilfældene om ti år være fordoblet, lyder det fra forskerne.
Vi er udendørsmennesker
Årsagen til de flere tilfælde af modermærkekræft skal findes i danskernes ændrede livsformer.
»Vi er blevet meget mere udendørsmennesker, end vi har været før. Vi tager på skiferie, vi dyrker sejlsport, og hvis man er rimelig bemidlet, tager man sydpå om vinteren. Alle de aktiviteter gør tilsammen, at vi får flere tilfælde af modermærkekræft,« siger Krzysztof Tadeusz Drzewiecki, der er professor på Rigshospitalet og har været med til at lave undersøgelsen om modermærkekræft.
Uhæmmede solbadere
Hos Kræftens Bekæmpelse har man længe vidst, at antallet af kræfttilfælde er hastigt på vej op. Danmark er havnet på en fjerdeplads i verden over de lande, hvor forekomsten af modermærkekræft er størst.
»I og med at vi ikke har mange solskinstimer i Danmark, er det en kedelig rekord. Man kan bare konkludere, at når solen kommer frem på himlen, så kaster danskerne sig uhæmmet ud i den. Og solarierne bruges også for meget,« ,« siger Anja Philip, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Også hun mener, at danskernes mange ferierejser sydpå har haft en indflydelse. For i lande med flere solskinstimer er den såkaldte UV-stråling større, og derfor er huden naturligvis mere udsat, siger hun.
Husk solhatten
Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden har ofte iværksat kampagner for at gøre danskerne opmærksomme på faren ved for intensiv solbadning i solen og solariet. Nu er der endnu mere grund til at fortsætte kampagnerne.
»Det handler om at skabe en adfærdsforandring. At det bliver naturligt for danskerne at tage deres forholdsregler, når de skal være udenfor i længere tid. Så er det, at man skal finde skyggen, solhatten, solcreme og tage noget tøj på - og så helt slukke for solariet,« siger Anja Philip.
Den nye forskning viser i øvrigt, at forekomsten af modermærkekræft er større på Bornholm end i resten af landet. Ifølge professor Krzysztof Tadeusz Drzewiecki skyldes forskellen angiveligt, at der er flere solskinstimer på Bornholm sammenlignet med det øvrige Danmark.
Modermærkekræft kan i værste tilfælde slå et menneske ihjel. Krzysztof Tadeusz Drzewiecki opfordrer til, at man jævnligt tjekker sine modermærker og får andre til at undersøge de modermærker, man måtte have på ryggen.