Flere danske muslimer drager i hellig krig

Mindst 45 herboende unge mænd er det seneste halve år draget i hellig krig i Syrien. Det får nu PET til at sætte massivt ind.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er der det seneste halve år rejst mindst 45 unge danske muslimer til Syrien for at gå i hellig krig, og det er flere end nogensinde før, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Fire af dem er blevet dræbt.

»Det her ligner slet ikke noget, vi har set før. Det er meget voldsomt. Derfor er der brug for en meget markant samfundsmæssig indsats, som ikke kun kommer fra os,« siger chefen for PET, Jakob Scharf, til avisen.

Derfor lancerer PET nu en ny strategi og advarer de unge mod at drage i krig. Efterretningstjenesten appellerer også til familiemedlemmer, moskéer og andre tæt på de unge om at gribe ind, ligesom at lokale borgerforeninger sammen med Udenrigsministeriet og en række danske humanitære organisationer vil blive inviteret til debatmøder om krigen i Syrien.

»Selvfølgelig er det PETs opgave at få fat i disse unge mennesker, men vi bliver nødt til at mobilisere helt andre dele af samfundet, hvis vi skal løse det her problem her og nu,« siger Jakob Scharf.

Det er ifølge PET unge helt ned til 16 år fra især radikale miljøer i Aarhus og København, der rejser afsted, og meget af rekrutteringen foregår via sociale medier.

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Lars Erslev Andersen er PETs nye strategi i et vist omfang prøvet før. Det nye er dog, at efterretningstjenesten går så massivt ind, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten:

»Men om det rykker noget, er svært at sige, og jeg tror heller ikke, at der er nogen erfaringer, som er nedskrevet om det her. På den anden side er der jo ikke noget forgjort i at prøve. Der er miljøer i Danmark, som ikke følger med i den daglige politiske debat, og derfor heller ikke ved, hvad Danmark egentlig gør i Syrien, ligesom det måske kan hjælpe at forklare unge mennesker om de konsekvenser, det har, når de tager af sted.«