Flere dårlige elever trækker ned i Pisa-test

I 2009 var 8,5 procent af de fagligt svageste elever sorteret fra. Nu er der kommet flere med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Pisa 2012 tirsdag bliver offentliggjort, vil det have negativ betydning for Danmarks resultat, at antallet af danske meget fagligt svage elever, der har taget testen, er større end ved den seneste Pisa i 2009, siger flere eksperter, efter Politiken erfarer, at 6,2 procent af de danske elever i Pisa 2012 er sorteret fra mod 8,5 procent ved den seneste Pisa-test i 2009.

Det er kun godt, siger Elsebeth Aller, der er chefkonsulent i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Undervisningsministeriet.

»Det er altså væsentligt, at så mange elever som muligt kommer med, så vi rent faktisk får tegnet et billede af den reelle elevgruppe, vi har,« siger hun.

Professor Niels Egelund fra Aarhus Universitet er leder af den danske del af Pisa-undersøgelsen.

»Målet er at få så mange af eleverne med som muligt. Når vi denne gang har godt 2 procent flere elever med fra bunden af skalaen, kommer vi faktisk til at være to Pisa-point dårligere i vores landsgennemsnit,« siger Niels Egelund.

Fritaget er elever, der går på specialskoler eller i specialklasser, og den enkelte skoleleder kan vælge at lade enkelte elever slippe for testen, hvis de for eksempel er stærkt ordblinde eller har sociale eller psykiske problemer, der gør, at testen vil stresse dem.

Op til Pisa 2012-prøverne har det danske Pisa-konsortium ifølge Politiken lagt pres på skolelederne, da hvert af de 65 lande, der er med i Pisa-testen, formelt set kun må udelukke højst 5 procent af elevmassen ifølge Pisa-reglerne.

Den grænser overskrider Danmark altså stadig, selv om 2,3 procent mere af de dårlige elever altså nu er kommet med.

Flere andre deltagende lande sorterer mindre end 2 procent af eleverne fra.