Flere børn skal fjernes fra deres forældre - er det klogt?

Statsminister Mette Frederiksen vil have flere tvungne bortadoptioner. Berlingske afdækker området.

25-årige Nadja Brokholms fire børn er tvangsfjernet. Kommunen ønsker at tvangsbortadoptere hendes yngste søn, Milo. Nadja har dog indtil nu fået det bremset gennem Ankestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

I flere år har skiftende regeringer haft fokus på bortadoption med tvang af udsatte børn. Men da statsminister Mette Frederiksens (S) i sin nytårstale i 2020 bebudede, at flere børn skulle fjernes og adopteres bort mod forældrenes vilje, kom der for alvor fokus på området.

Berlingske undersøgte området og fandt blandt andet frem til, at mens statsministeren bebudede, at der var brug for at øge antallet, var området allerede i vækst. Det fik flere eksperter til at kritisere, at regeringens fokus er rettet det helt forkerte sted hen. Der er i mindre grad behov for at øge antallet og i højere grad behov for at sikre, at forældrene får den rette støtte, og at børnene kommer i de rigtige anbringelser, lød argumenterne.

Berlingske kunne desuden afdække en række fejl og mangler i forbindelse med kommunernes sagsbehandling af børnefamilierne, og det fik flere til at advare mod at skrue op for antallet, når der ikke var styr på sagsbehandlingen. Både tal på området og konkrete eksempler på familier vidnede om denne problemstilling.

Berlingske viste desuden, hvordan muligheden for store besparelser kunne være incitament til at bortadoptere børn i stedet for at støtte familierne.

Her er nogle af dækningens vigtigste artikler:

Du kan læse om, at antallet af tvangsbortadoptioner allerede var i hastig vækst, da statsminister Mette Frederiksen ønskede endnu flere, her.

Du kan læse om en række fejl i behandlingen af sagen, da kommunen ville fjerne Natacha og Daniels søn, her.

Du kan læse om generelt talrige fejl i sagsbehandlingerne her.

Du kan få et overblik over, hvor markant store forskelle der er på kommunernes tvangsbortadoptioner her.

Du kan læse historien om Milo her.

Du kan læse, hvor skæbnesvangert det kan være, hvilken psykolog der vurderer en konkret sag, her.

Du kan læse, hvor mange milliarder der er på spil på tvangsområdet, her.

Du kan læse Sarahs historie, som blandt andet handler om forskellig hjælp fra kommune til kommune, her.

Tilbage til forsiden af gravegruppen her.