Flere bøsser får HIV

Mens det samlede antal HIV-smittede er stabilt, stiger antallet af homoseksuelle mænd, der har virussen.

Det kniber med at finde kondomet frem for flere homoseksuelle mænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Der bliver flere og flere HIV-smittede bøsser. Og derfor er muligheden for, at den, man er sammen med, er HIV-smittet naturligvis større, fortæller afdelingslæge på Statens Seruminstitut, Susan Cowan.

De homoseksuelle mænds andel af nye HIV-diagnoser i hovedstaden er steget markant. For ti år siden udgjorde de nye HIV-diagnoser blandt københavnske bøsser 49 procent af det samlede antal nye diagnoser i hovedstaden. For et år siden var tallet steget til 65 procent.

- Et stigende antal af dem, der har HIV, er »home grown«. Det er mænd, der har sex med mænd, og en væsentlig del af dem bliver diagnosticeret i København. Der bor flere homoseksuelle mænd i København end i provinsen, da det er nemmere at være homoseksuel i en metropol end udenfor, siger Susan Cowan og fortsætter:

- Desuden er der formentlig en større koncentration af HIV-smittede bøsser i København end i resten af landet. Så med flere bøsser og flere HIV-smitttede bøsser i København, giver det god mening at fokusere på forebyggelse af HIV mellem bøsser der. De skal findes, så de kan blive behandlet og få et langt og godt liv.

Hos Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske undrer tallene ikke:

- Man ved jo, at HIV-populationen er koncentreret om visse former for risikoadfærd. Der er flere smittede blandt mænd, der har sex med mænd og stik-narkomaner. På den måde vil der være en større smitteandel hos dem, lyder det fra talsperson hos Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, Anders Pedersen.

Lidenskaben sejrer
Ifølge ham er det bekymrende, at virussen er i stigning blandt bøsser, men han mener ikke, det er manglende viden, der er skyld udbredelsen:

- Generelt set er vidensniveauet i Danmark højt. Men det er forkert at antage, at fordi man har viden, opfører man sig fornuftigt, siger han og forklarer at det er vigtigt at blive ved med at informere om faren ved HIV:

- I slutfirserne kendte alle en, der var død af HIV. Det var en enorm effektiv forebyggelse at vide, hvor syg HIV kan gøre dig, og hvordan virussen kan koste liv. Det gør større indtryk end i dag, hvor man måske kender en, der har HIV, men som lever almindeligt. Det er selvfølgelig godt at de smittede overlever, men det giver en ekstra udfordring i forebyggelsesarbejdet, fortæller han og begrunder vigtigheden i forebyggelsen med, at sygdommen stadig indebærer en væsentlig fare.

For eksempel udelukker medicinen en række andre behandlinger samt indebærer risiko for bivirkninger.

Gratis kondomer, tak
Står det til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske bør forebyggelsesmidlerne til HIV/aids-kampagnerne herhjemme forøges. Desuden, mener de, at prævention bør være lettere tilgængeligt:

- Sex er lyst- og fornøjelsesbetonet. Derfor sker der ofte et sammenstød, når man skal trække fornuften ind i den passionerede situation, siger Anders Pedersen og forklarer, at Københavns Kommune ifølge ham bør uddele gratis prævention:

- Når man er i byen og uden at have planlagt det møder »the one for the night«, skal der være mulighed for at få udleveret et kondom, så man rent faktisk har mulighed for at beskytte sig. Folk opfører sig sjældent fornuftigt, når de er stormende forelskede.