Flere børnefamilier ender på gaden

Et stigende antal børnefamilier kan ikke betale deres husleje, og derfor sender fogeden dem på gaden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal lejere ender på gaden, fordi de ikke får betalt huslejen. Og blandt dem er der flere børnefamilier, skriver Politiken på baggrund af nye tal fra landets største boligselskab KAB.

KAB måtte sidste år opsige 25 procent flere lejemål end i 2010. Det betød, at fogeden i 2011 satte 497 enkeltpersoner eller familier på gaden sammenlignet med 402 året før.

Hver femte gang fogeden rykkede ud i hovedstaden, var det for at sætte en børnefamilie på gaden, en udvikling, som KAB-direktør Jesper Nygård betegner som »gruopvækkende«.

- For ti år siden satte vi en eller to ud om ugen. Nu er det to hver eneste arbejdsdag bare i vores boligselskab. Og for ti år siden så vi næsten aldrig børn i denne her situation. Nu ser vi mange, siger han, og påpeger, at stigningen er udtryk for en stigende fattigdom.

Ifølge Politiken kan tendensen fra hovedstaden bredes ud til resten af landet, hvor Domstolsstyrelsen har registreret, at flere får besøg af fogeden, fordi de ikke betaler husleje.

Tallene fra KAB viser, at halvdelen af de personer, der bliver sat på gaden, ofte er blevet placeret i boligen af kommunen.

- Meget tyder på, at kommunerne ikke i tilstrækkelig grad sikrer, at de borgere, som de ellers burde kende, beholder fodfæstet på boligmarkedet. Mange kommuner sender bare helt bevidstløst brev nr. 7 i stedet for at komme ud til folk, siger Jesper Nygård til Politiken.I København erkender socialborgmester Mikkel Warming (EL), at der er grobund for forbedring fra kommunens side.

- Men halvdelen af dem, der sættes ud her i København, er altså blevet sanktioneret økonomisk inden for det seneste år, fordi de måske ikke mødte frem til aktivering. Og vi kan ikke rådgive os ud af, at beskæftigelsessystemet trækker i deres kontanthjælp, så de ikke kan betale, siger han.