Flere børn vokser op med enlige forældre

Antallet af enlige forældre er steget betydeligt de seneste fem år. Det skyldes formentlig en stigning i antallet af skilsmisser - og det er et problem, lyder det fra en familieforsker.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver længere og længere mellem de traditionelle kernefamilier i Danmark, viser nye tal fra Danmark Statistik. Faktisk er antallet af familier med far, mor og børn faldet med omkring 12.600 i løbet af de seneste fem år, og dermed er der kommet væsentligt flere enlige forældre.

En forklaring på udviklingen kan være, at finanskrisen gør hverdagen sværere og at flere ægtepar derfor bliver skilt, vurderer seniorforsker og sociolog Mogens Nygaard Christoffersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

»Det er sandsynligvis finanskrisen, der er skyld i stigningen, for økonomiske kriser påvirker typisk antallet af skilsmisser. Arbejdsløshed rammer nemlig utroligt hårdt i et forhold - både for mænd og kvinder - specielt når den er længerevarende, hvor der er en stor belastning for begge parter,« siger han.

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der er kommet 4,1 procent flere enlige mødre, mens antallet af enlige fædre er skudt i vejret med 14,7 procent siden 2009. Og udviklingen kan vise sig at være et problem for børnene, vurderer Mogens Nygaard Christoffersen.

»Børn lider under skilsmisser. For de kan føle, hvis forældrene er i konflikt, også selvom forældrene forsøger at skjule det. Og det er det, der belaster børnene allermest,« siger seniorforskeren og forklarer:

»Barnets sociale netværk bliver mindre, for forældrene har ikke lige så stor mulighed for at støtte barnet, når de er enlige. Og rent statistisk kan man se, at de får det sværere. Jeg har tidligere forsket i det, og det viste sig blandt andet, at børnene blandt andet havde større risiko for at ende i kriminalitet.«

Også ungdomsarbejdsløshed, psykiske lidelser og selvmordsforsøg er blandt de omstændigheder, som skilsmissebørn har større risiko for at havne i, viser Mogens Nygaard Christoffersens forskning. Men sociologen forventer dog, at udviklingen vil vende igen, i takt med at finanskrisen slipper sit tag.