Flere børn skulle anbringes uden for hjemmet, sagde statsministeren. Det er gået lige modsat

Færre børn blev anbragt uden for hjemmet i 2021, viser nye tal.

I sin nytårstale 1. januar 2020 sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at flere udsatte børn skulle have et nyt hjem. Men nye tal viser, at færre anbringelser bliver iværksat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lagde i sin nytårstale 1. januar 2020 op til, at flere børn skulle anbringes uden for hjemmet for at få en bedre barndom.

»Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile,« lød det fra statsministeren.

Den udmelding mødte massiv kritik fra en række børneorganisationer, fordi flere anbringelser ikke skulle være et mål i sig selv. Kritikken blev blandt andet fremført af foreningen De Anbragtes Vilkår, som består af nuværende og tidligere anbragte børn og unge.

Nu viser nye tal, at det er gået stik modsat Mette Frederiksens intention.

Der blev iværksat 6,3 procent færre anbringelser uden for hjemmet af 0-17-årige børn i 2021 sammenlignet med året før. Antallet faldt fra 2.668 anbringelser til 2.499, viser tal fra Danmarks Statistik.

I perioden 2012-2021 har antallet på intet tidspunkt været lavere end i 2021.

Også det samlede antal børn, der er anbragt, er faldet igennem de seneste år. I 2012 var 14.952 børn anbragt uden for hjemmet, men antallet er i 2021 faldet til 13.386 børn. Det er det laveste i perioden.

Efter nytårstalen fulgte regeringen op med udspillet »Børnene Først«. Også politiske partier påpegede, at det aldrig måtte handle om at få anbragt flere børn. Det lykkedes regeringen at lande en politisk aftale om blandt andet en tidligere indsats, men elementet om flere anbringelser blev ikke en del af aftalen.

Mette Frederiksen sagde i nytårstalen også, at flere udsatte børn burde bortadopteres.

I året op til hendes nytårstale blev i alt 25 børn i Danmark anvist til bortadoption til enlige eller par. I 2020 var tallet steget til 40 børn. I 2021 lød antallet på 34 børn, viser tal fra Ankestyrelsen.