Flere bliver snuppet af fotofælder

Et stigende antal danskere bliver afsløret af politiets fotovogne, når hastighedsgrænserne ikke overholdes. Forklaringen er politiets indsats på området.

Et nyt system til automatisk fartkontrol skulle være udviklet, men firmaet bag udstyret har dumpet Rigspolitiets kundetest. Derfor lader en ny løsning vente på sig. Foto: Johan Gadegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som regel er de hvide, har mørk bagrude og holder parkeret i siden af vejen - og hvis du ikke kører lovligt, så blitzer de.

Og de har blitzet mere det første halve år af i år, end de plejer.

Rigspolitiets nøgletal for første halvår af 2013 viser, at et stigende antal danskere bliver fanget i at køre for hurtigt af politiets fotovogne, de såkaldte ATK-vogne.

I alt er 26 procent flere end sidste år blevet taget i at overtræde hastighedsgrænserne ved de automatiske trafikkontroller. I første halvår for 2012 var der tale om 70.662 tilfælde, mens der i samme periode i år blev taget hele 89.387.

Samtidig viser Vejdirektoratets hastighedsbarometer, som har målt udviklingen i person- og varebilers hastigheder siden 2002, at i samme periode er den gennemsnitlige hastighed på de danske veje stort set uændret.

»Der er ikke nogen alarmerende udvikling, når vi kigger på danskernes generelle hastighed på vejene,« siger Jesper Sølund, der er dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik.

Derfor skal forklaringen ikke findes i, at flere danskere kører for hurtigt, men derimod i politiets indsats på området.

»Det er et udtryk for, at man i de forskellige politikredse har sat øget fokus på blandt andet hastighed, og at man har opgraderet kontroltrykket på området,« siger Jesper Sølund og fortsætter:

»Det svarer jo lidt til, at hvis man begynder at fiske dobbelt så meget, som man gjorde før, så skulle sandsynligheden for, at man fanger nogle fisk også være noget større.«

Og fremover vil måske endnu flere danskere bliver fanget i fotofælderne.

For august sidste år fremlagde regeringen en stor trafiksikkerhedspakke, hvor det blandt andet indgik, at politiet skal have 75 flere fotovogne, de såkaldte ATK-vogne, til rådighed. Dermed bliver antallet af mobile fartkontroller firedoblet sammenlignet med de 26 vogne, politiet dengang havde til rådighed.

Der blev dengang afsat 335 millioner kroner til udvidelsen, som forløber i år og næste år. Og det vil kunne mærkes på de danske veje, hvor bilisterne kommer til at se endnu mere til politiets fotofælder. Ifølge Rigspolitiet vil de nye fotovogne være parat ved udgangen af i år, skev dr.dk sidst i juni i år.