Flere bliver fyret på grund af alder

Aldersdiskrimination fylder mere og mere på arbejdspladserne og vil snart overhale kønsdiskrimination, som hidtil har fyldt mest i statistikkerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere bliver fyret på grund af deres høje alder, skriver Politiken.

I 2011 blev 54 sager om forskelsbehandling på grund af alder afgjort i Ligebehandlingsnævnet, og det er mere end en fordobling i forhold til de seneste år. Tendensen fortsætter i første halvår af 2012, hvor 32 sager er blevet afgjort.

»Aldersdiskrimination fylder mere og mere, og tendensen er, at aldersdiskrimination vil overhale kønsdiskrimination, som traditionelt ellers har fyldt mest i statistikkerne«, siger Susanne Fischer, chefkonsulent i sekretariat for Ligebehandlingsnævnet, til Politiken.

Aldersdiskriminationen handler typisk om, at ansøgere får afslag på en jobansøgning eller bliver afskediget på grund af deres alder. Susanne Fischer oplyser, at få sager handler om, at unge føler sig diskrimineret, mens langt de fleste handler om ældre. Og en overvejende del af sagerne falder ud til klagerens fordel.

»Mange i 50’erne og begyndelsen af 60’erne ryger ud i forbindelse med fyringsrunder. Vi har kunnet se bølgerne først i det private og senest i det offentlige inden for det seneste år«, siger Susanne Fischer til Politiken.

At de offentlige arbejdsgivere forskelsbehandler de ældre medarbejdere, har man også registreret i juristernes og økonomernes fagforening, Djøf, skriver Politiken. Af de 214 medlemmer, som blev opsagt af det offentlige i 2011, er der en klar overrepræsentation af seniorer. Mens andelen af Djøf-medlemmer over 50 år generelt udgør 19 procent, var antallet af fyrede over 50 år på 37 procent.

BNB