Flere bilbrande i nat: Nu intensiverer politiet jagten på bagmændene

Til forskel fra bilbrandene, der hærgede flere steder på og omkring Christianshavn natten til søndag, holdt alle syv biler, der blev stukket i brand i nat, i samme gade.

Arkivfoto: Udbrændt bil på Kretavej i København natten til søndag, d. 21. august 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Johansen / Alarm112
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har efter denne artikel er skrevet været yderligere en række bilbrande. Berlingske har derfor lavet en opdateret oversigt, som du kan finde link til nederst i artiklen her.

Igen i nat er biler blevet sat i brand i København.

Denne gang drejer det sig om syv biler, der alle holdt parkeret i Skt. Annæ Gade på Christianshavn. Det fortæller vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, Henrik Møller Jakobsen, til Berlingske.

»Det er selvfølgelig altid en teknisk vurdering, men vi vurderer, at to af dem er udbrændt, mens de andre biler har fået mindre skader,« siger han.

Det er anden nat i træk, at biler bliver brændt af i København. Natten til søndag blev der sat ild til seks biler, og flere end ti blev beskadiget. Til forskel fra bilafbrændingerne i nat, var de afbrændte biler natten til søndag parkeret forskellige steder på Christianshavn og ind mod Indre By, og en enkelt holdt længere ude på Amager.

Politi mangler overblik over brandene

På nuværende tidspunkt er der hverken anholdte eller mistænkte i sagen. Politiet har dog indsamlet flere spor fra gerningsstederne, så der er »noget at arbejde med«, fortæller han fortrøstningsfuldt.

I Sverige (som har været hærget af bilbrande hele sommeren, red.) har politiet været ude og sige, at de er overbevidste om, at det er unge mennesker, der står bag bilbrandene i de her mange byer. Er det også en teori, som I arbejder med?

»Nej, jeg vil sige, at vi arbejder bredt i vores efterforskning, fordi vi ikke har et samlet overblik i øjeblikket, men det er vi ved at få.«

»Vi er i gang med at undersøge, hvad der er gerningsmændenes modus, altså deres fremgangsmåde, og om den er ens for afbrændingerne begge nætter. Hvis man kan se noget ens, vil man begynde at se på, om det peger mod, at unge mennesker står bag, eller peger mod, at det er nogle andre grupperinger,« siger Henrik Møller Jakobsen.

Ikke umiddelbart svensk forbindelse

Søndag meldte politiet ellers ud, at man var i færd med »en fokuseret efterforskning«, men det skyldes altså den geografiske afgrænsning snarere end en formodning om, hvem gerningsmanden eller gerningsmændene er, præciserer vicepolitiinspektøren. Konkret er al materialet fra de to nætters bilafbrændinger samlet, og bliver i øjeblikket gennemgået.

Sommeren igennem har flere byer i vores naboland Sverige været hærget af et hav af bilbrande. Alene i Malmø er over 100 biler angiveligt blevet sat i brand siden 1. juni, og i forrige uge blev op mod 50 biler beskadiget i Stockholm på én enkelt nat.

Men selvom det kunne være nærliggende at trække paralleller mellem bilafbrændingerne i de to lande, er Københavns Politi fortsat tilbageholdende med den teori:

»Der er ikke umiddelbart en forbindelse, men vi holder jo alle muligheder åbne. Nu skal vi lige have moduset fundet, og så skal man se, om det har paralleller til Sverige,« siger Henrik Møller Jakobsen, der også understreger, at Københavns Politi er i tæt dialog med svensk politi i sagen.

En forstærket politi-indsats

For at forhindre flere bilbrande i den danske hovedstad øger politiet nu mandskabet i og omkring de udsatte områder  om natten.

»Jeg kan garantere for, at vi laver en forstærket indsats mod de bilbrande. De skal stoppes - og de skal stoppes før, der går ild i bygninger,« fastslår Henrik Møller Jakobsen.

Konkret vil der i de kommende dage være mere patruljering i og omkring Christianshavn – både betjente i civil og i uniform vil hyppigere frekventere den københavnske bydel.

Københavns Politi opfordrer alle, som ser noget mistænkeligt, til straks at ringe 114.