Flere arbejdsgivere tillader Facebook i arbejdstiden

Syv af ti danske virksomheder tillader medarbejderne at gå på Facebook og andre sociale medier i arbejdstiden. Mange arbejdspladser har retningslinjer for de ansattes brug af de nye medier.

Der er Facebook, Twitter og LinkedIn på medarbejdernes computerskærme i syv ud af ti danske virksomheder, og det er markant flere end tidligere. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er Facebook, Twitter og LinkedIn på medarbejdernes computerskærme i syv ud af ti danske virksomheder, og det er markant flere end tidligere.

Besøg på sociale medier i arbejdstiden accepteres på 68 procent af virksomhederne mod 48 procent i 2010. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet YouGov netop har foretaget for Lederne.

Undersøgelsen viser også, at andelen af virksomheder, som har udarbejdet retningslinjer for de ansattes brug af sociale medier, er mere end fordoblet. I 2010 havde 18 procent sådanne retningslinjer, mens andelen i 2014 er vokset til 41 procent.

Helle Bruun Madsen, ledelsesrådgiver hos Lederne, kalder udviklingen logisk.

»Tallene understreger, at virksomhederne for alvor har taget de sociale medier til sig. Tidligere blev sociale medier - især Facebook - udråbt som en tidsrøver og noget, der truede virksomhedens IT-sikkerhed. Sådan er det heldigvis ikke længere,« siger hun i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Det er meget logisk, at der samtidig er sket en stor stigning i antallet af virksomheder, som har udarbejdet etiske retningslinjer for medarbejdernes brug af de nye medier. Det viser, at virksomhederne tager stilling, og at de tager ledelsesansvaret på sig.«

Det er positivt, at virksomhederne formulerer etiske retningslinjer for medarbejdernes brug af sociale medier, mener Dansk Erhverv.

»Det er generelt en god idé at have etiske retningslinjer. Det er noget, vi anbefaler vores medlemmer. En personalepolitik, som etiske retningslinjer er en del af, udtrykker de overordnede retningslinjer og er med til at skabe rammer. Når man som medarbejder har faste rammer, giver det tryghed og klare retningslinjer at forholde sig til,« siger Jessica Panke Wagner, HR- og ledelseskonsulent i Dansk Erhverv, til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun tror, at endnu flere virksomheder følger efter:

»Jeg tror, at den stigning, vi har set, vil fortsætte i takt med, at flere og flere virksomheder ser behovet.«

Helle Bruun Madsen fra Lederne argumenterer for, at nedskrevne retningslinjer ikke altid er en nødvendighed.

»Retningslinjer har det med at opstå i kølvandet på én eller flere konkrete episoder, hvor en enkelt eller nogle få medarbejdere er trådt ved siden af. Jeg anbefaler, at virksomhederne tager stilling på forhånd og før det eventuelt går galt, for så kan man som oftest helt undgå regler,« siger hun.