Flere anmelder vold i København

Antallet af voldsanmeldelser i København er steget med 50 procent på blot seks år. Alligevel er volden generelt faldende, lyder det fra flere sider. Overborgmesteren i København vil skrue ned for volumen i nattelivet.

Københavnerne anmelder i højere grad i vold end for bare seks år siden. Modelfoto (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Langt flere københavnere anmelder vold end tidligere.

I 2009 var der knap 1.000 anmeldelser af vold i København. På blot seks år er tallet vokset til næsten 1.500.

Antallet af anmeldelser er overordnet set steget i alle Københavns bydele siden 2009. Især i indre by og på Vesterbro er antallet af anmeldelser højt.

Det viser tal, som Københavns Kommune har fået fra politiet.

Udviklingen skal ses som udtryk for, at danskerne generelt er blevet bedre til at anmelde den vold, der finder sted, lyder en væsentlig forklaring fra blandt andet Det Kriminalpræventive Råd og en forsker i gadevold.

Overborgmester i København, Frank Jensen (S), mener, at kommunen i højere grad skal være med til at forhindre den vold, der sker. Han vil derfor indskrænke antallet af natbevillinger og sørge for, at byens barer og kiosker tager et større ansvar.

»Man ved, at det er ud på de små timer, når folk er blevet meget beruset, at der er en større risiko for spontan vold i nattelivet. Det vil jeg gerne se komme ned i kraft af at bremse natbevillingerne i de mest plagede områder,« siger Frank Jensen.

Overborgmesteren vil desuden tage en snak med restaurationsbranchen, men også detailhandlen for at dæmme op for udskænkningen af alkohol.

»I mange 7-eleven-butikker og andre steder kan man købe alkohol døgnet rundt. De skal lade være med at servere til folk, som er stærkt berusede. Der skal noget håndhævelse til og noget selvransagelse i branchen,« siger han.

Du kan selv gå på opdagelse i kortet nedenfor og se udviklingen i voldsanmeldelser i Københavns forskellige bydele gennem årene.

Tallene dækker simpel og grov vold begået mod borgere og omfatter straffelovens paragraf 244, 245 og 246.

Artiklen fortsætter under kortet.

Tallene for Brønshøj-Husum inkluderer Tingbjerg. Desuden figurer Tingbjerg som selvstændigt område. Tallene for Amager Vest inkluderer Urbanplanen, samtidig med at Urbanplanen også er opgjort som selvstændigt område.

Det Kriminalpræventive Råd mener, at stigningen i antal anmeldelser kan forklares med, at vi generelt er blevet bedre til at anmelde voldsepisoder.

»Hvis vi kigger på 90erne og frem, så ved vi, at vi anmelder mere nu end tidligere. Det er tilbøjeligheden til at anmelde, der er stigende. Over 10 til 15 år er volden generelt faldet i Danmark,« siger analytiker i rådet Rannvá Møller Thomsen.

Hun bliver bakket op af forsker i gadevold ved Københavns Universitet, Lasse Suonperä Liebst. Han mener, at udviklingen skal ses som et sundhedstegn, der viser, at københavnerne er blevet mindre tolerante over for volden.

Han advarer derfor også mod at se udviklingen som udtryk for, at københavnerne generelt er blevet mere voldelige.

»Samfundet er generelt blevet mere moralsk, når det gælder vold. Det er derfor vigtigt, at vi ikke kommer til at tro, at vores moralske stillingtagen er en indikation på, at det går dårligere,« siger Lasse Suonperä Liebst.

Kortere åbningstider fører til mindre vold

At der sker flest anmeldelser af vold i Indre by og på Vesterbro kan ifølge forskeren forklares med, at meget af den vold, der registreres, netop er vold på barer og på gaden i Københavns natteliv fredag nat til søndag morgen.

Han peger på, at forskningen viser, at korte åbningstider på barerne kan føre til mindre vold. Men han mener det skal vejes op imod, om man ønsker et attraktivt byliv.

»Spørgsmålet er, om vi har lyst til at leve i et samfund, hvor vi begrænser folks mulighed for at gå i byen og feste til den lyse morgen. Vi har et tryghedshensyn, der her står i et spændingsforhold til et nydelseshensyn. Vi vil måske også gerne have en by, der er spændende og levende, og hvor der er lidt liv i gaden,« siger han.

Det perspektiv er overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), til dels enig i.

»København skal være en levende storby med et natteliv, men Københavnerne skal også kunne færdes trygt i gaderne. Men der skal være en balance. Og vi har brug for at få skruet ned for volumen i det københavnske natteliv,« siger han.