Flere anmelder psykiske arbejdsskader

Flere anmelder stress, chikane og mobning, men kun få får anerkendt det som en arbejdsskade. Arbejdsskadestyrelsen sjofler sager om psykisk arbejdsmiljø, mener fagforbundet Djøf.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsskadestyrelsen afviser så mange sager om psykiske arbejdsskader at det ikke kan begrundes fagligt og sagligt, mener fagforbundet Djøf. Det skriver Politiken.

Ifølge statistik fra Arbejdsskadestyrelsen anmeldte danskerne sidste år 4.500 sager om psykiske arbejdsskader som stress, mobning eller chikane, hvilket svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før.

Det lykkedes imidlertid kun godt fem procent at få anerkendt en psykisk arbejdsskade i 2012, og det er det laveste niveau siden 2008.

Til sammenligning blev 77 procent af arbejdsulykkerne anerkendt, mens det samme gjaldt for 69 procent af sagerne om hudsygdomme, der kan relateres til jobbet.

»Det er på tide, at vi får et tidssvarende system, hvor man reelt behandler fysiske og psykiske arbejdsskader på lige fod,« siger Lars Qvistgaard, formand for overenskomstforeningen i Djøf, til Politiken.

I Djøf frygter man, »at alt for mange sager afvises efter en administrativ procedure, hvor man ikke reelt forholder sig til og undersøger de anmeldte skader,« siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har for nylig bedt om en redegørelse for voldsomme produktionskrav, der ifølge flere fagforbund og juridiske eksperter påvirker sagsbehandlingen i Arbejdsskadestyrelsen. Samtidig er Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gået ind i sagen.

Djøf foreslår, at redegørelsen til ministeren også skal forholde sig til Arbejdsskadestyrelsens håndtering af de mange sager om psykiske arbejdsskader.

Det vil Arbejdsskadestyrelsen nu overveje, siger presse- og kommunikationskonsulent i styrelsen David Schmidt.

Han påpeger over for Politiken, at sagsmængden var så stor i 2012, at styrelsen ikke nåede at færdigbehandle alle sager, hvorfor flere psykiske arbejdsskadesager ifølge ham kan være blevet anerkendt efter årets udløb.

Det var ifølge Politiken ikke muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren.