Flere anmelder børnesex

Samtidig med at indsatsen mod seksualforbrydelser er intensiveret, modtager politiet flere anmeldelser om seksuelle overgreb mod børn end tidligere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af anmeldelser om sexovergreb mod børn og unge er steget kraftigt det seneste år, viser nye tal fra politiet.

Politiet har i 1999 modtaget 429 anmeldelser om seksuelle overgreb mod mindreårige, mens tallet året før var 360. Og antallet af anmeldelser bliver ikke mindre i år, ifølge politiets foreløbige skøn efter årets to første måneder.

"Politiet får i dag flere af den slags anmeldelser end tidligere. Vi bruger flere ressourcer på efterforskningen af seksualforbrydelser, fordi der er tale om en sagstype, som vi tager meget alvorligt," siger formanden for politimesterforeningen, politimester Jørgen Ilum, Esbjerg.

Jørgen Ilum er forsigtig med at konkludere på baggrund af de seneste tal, fordi enkelte sager om overgreb mod børn ofte kan indeholde flere anmeldelser. Antallet af anmeldelser er ikke ensbetydende med, at flere børn misbruges seksuelt, påpeger han.

"Vi kan heller ikke udelukke, at der gennem de seneste år er opstået en større opmærksomhed omkring den type forbrydelser, som har medført flere anmeldelser," siger Jørgen Ilum. Han henviser til den kraftige mediedækning af blandt andet sager om drabet på Susan Ipsen fra Brøndby Strand og den såkaldte Vadstrupgård-sag om en daginstitution i Gladsaxe.

På Thora Center i København, hvor man behandler seksuelt misbrugte fra hele landet, modtog man sidste år over 3.000 henvendelser om sexovergreb, oplyser centerlederen, psykolog Bodil Dichow.

"Vi får desværre flere og flere henvendelser om overgreb, selv om megen oplysning fortæller om de forfærdelige konsekvenser. Men en henvendelse til os er ikke lig med en anmeldelse til politiet," siger hun.

I dag begynder retssagen mod den 39-årige Allan Derry Møller, der er tiltalt for en lang række seksuelle overgreb på drenge, hvoraf to drenge er blevet udsat for HIV-smitte under overgrebene.