Flere alvorlige tilfælde af kødædende bakterier på landets børneafdelinger: »Meget, meget bemærkelsesværdigt«

Antallet af infektioner med gruppe A streptokokker er på himmelflugt, og det afspejler sig også i antallet af alvorlige tilfælde, hvilket bekymrer overlæge.

Statens Serum Institut ser en stigning i antallet af gruppe A-streptokokker, der »langt overstiger normalen« sammenlignet med tidligere år. Det mærkes ude på landets børneafdelinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opsigtsvækkende udvikling har ramt Danmark.

Antallet af infektioner med gruppe A-streptokokker, der også er kendt som kødædende bakterier, har nu nået et niveau, der »langt overstiger normalen« sammenlignet med tidligere år.

Der ses især en stigning i ikkeinvasive tilfælde blandt børn, og det gør sig gældende i hele landet, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Selvom langt de fleste tilfælde er harmløse og kan klares uden penicillin, er der også sket en stigning i antallet af alvorlige tilfælde på landets børneafdelinger, skriver TV 2 Fyn.

Mediet har talt med overlæge på børneafdelingen på Odense Universitetshospital (OUH) Niels Fisker, der for godt to uger siden mødtes med resten af landets infektionsbørnelæger.

»Der var det meget, meget bemærkelsesværdigt, at vi faktisk alle sammen havde oplevet meget alvorlige tilfælde af streptokok-lungebetændelse oven i banale infektioner,« siger overlægen.

Adspurgt, om det bekymrer overlægen, svarer han:

»Ja, det gør det. De fleste, der har almindelig halsbetændelse, er jo måske bare generet, og det går over af sig selv, men når der engang imellem støder en livstruende infektion til, så lægger man jo mærke til det,« siger han og tilføjer:

»Særligt når der er flere gange, end der plejer at være.«

Overlægen siger dog, at forældre ikke skal bekymre sig, da sygdommen grundlæggende opfører sig, som den plejer. Derfor skal forældre bare søge læge som normalt.

Infektionen kommer til udtryk gennem halsbetændelse, mellemørebetændelse, skarlagensfeber og børnesår.