Flere af landets største byer går fri, når regeringen omfordeler fra by til land

Af landets seks største byer er det kun København, der reelt skal betale mere til andre kommuner end i dag, såfremt regeringens udligningsplan bliver vedtaget i sin nuværende form.

»Fra by til land,« står der på skærmen bag fungerende finansminister Morten Bødskov (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). På pressemødet om regeringens udspil til en udligningsreform påpegede en journalist, at flere store byer ikke stod til at betale mere end i dag. »Min overskrift for det her oplæg er nu ikke på den måde fra »by til land«,« svarede Astrid Krag til morskab for nogle af de tilstedeværende journalister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Under parolen fra »by til land« har regeringen solgt budskabet om en kommende reform af udligningssystemet. Landkommuner skal således have flere penge, mens bykommunerne skal betale.

»Dette er også en bevægelse fra by til land, og det skal være med til at sikre en bedre balance i Danmark,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere på ugen.

I flere af de store byer kan man umiddelbart ånde lettet op. Blandt de seks største bykommuner i landet er det således kun København, der står til at skulle betale mere til udligningsordningerne end i dag. Det viser regeringens udspil, der blev fremlagt torsdag.

Aarhus og Aalborg Kommuner står ifølge udspillet som »omtrent neutral« og skal dermed betale stort det samme som i dag. Odense, Vejle og Esbjerg Kommuner vil alle modtage flere penge end i dag, såfremt regeringens plan bliver til virkelighed.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) foran skærmen med overskriften »fra land til by«

»Min overskrift for det her oplæg er nu ikke på den måde fra »by til land«.«


Da regeringen torsdag fremlagde udspillet, var tonen en anden end statsministerens.

»Min overskrift for det her oplæg er nu ikke på den måde fra »by til land«,« sagde social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Meldingen fremkaldte et »øhh« og et par smil blandt de tilstedeværende journalister, for på skærmen bag ministeren stod: »Mere omfordeling – fra by til land«.

S-ordfører lover mere ensartet service

Landdistriktsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) synes ikke desto mindre, at udspillet »ser fornuftigt ud«. Og han holder fast i, at der med regeringens udspil vil finde en bevægelse fra by til land sted.

»Når der bliver sagt fra »by til land«, er det jo ikke kun store byer. Hvis du kigger på byerne omkring Aarhus, så skal Skanderborg og Favrskov aflevere mere end i dag,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

I dag omfordeles cirka 18 milliarder kroner som led i udligningssystemet. Regeringen vil øge beløbet med yderligere 1,4 milliarder kroner.

Landdistriktsordføreren hæfter sig ved, at Aarhus Kommune stadig skal aflevere penge.

»Aarhus Kommune kommer stadig til at aflevere penge til de andre kommuner, men skal med regeringens udspil ikke betale mere end i dag,« siger Lennart Damsbo-Andersen.

I 2020 afleverer Aarhus Kommune 990 millioner kroner som led i det eksisterende udligningssystem.

»Kommuner, der i dag har svært ved at leve op til det serviceniveau, man kan forvente, får det lettere, og servicen bliver mere ens over hele landet,« siger han.

GRAFIK

Sådan flytter vi pengene

Virkningerne af regeringens udligningsreform.

Reformvirkningerne er opgjort i procent af kommunens beskatningsgrundlag. Mørkegrønne kommuner modtager mest, mens røde kommuner er dem, som bidrager mest.

GRAFIK

Samlet omfordeling efter regeringens udligningsreform

Omfordelingen i den generelle udligning er beregnet inkl. den særlige kompensationsordning og opgjort i kroner pr. indbygger. Mørkegrønne kommuner modtager mest i udligning, mens røde kommuner er dem, der afgiver mest.